Menu
Sinebrychoff Porter side.jpg

KOFF Porter

Vuodesta 1957

Portterin nimestä ja alkuperästä on monta teoriaa, mutta ei täysin varmaa tietoa. Tämän tumman juoman historia alkoi Englannissa 1700-luvun alussa. Siihen aikaan oli tapana sekoittaa yhteen kahta tai kolmea erilaista ale-oluttyyppiä. Pubeissa oli saatavilla yleensä kolmea erilaista laatua: “ale”, “beer” ja “twopenny”. Kaikkien kolmen sekoitusta kutsuttiin nimellä “entire” eli kokonainen.

Teollisen vallankumouksen kuohuissa, vuonna 1722, Ralph Harwood alkoi  valmistaa tummaa olutta, jossa yhdistyivät kolmen erilaisen oluttyypin parhaat puolet. Juomaa alettiin kutsua nimellä Mr. Harwood´s Entire, ja se saavutti suuren suosion varsinkin Itä-Lontoon torien kantajien (porter) keskuudessa. Nämä raavaat miehet, jotka kantoivat lihaa, kalaa ja vihanneksia torien myyntipöydille, siemaisivat mielellään tuopillisen ravitsevaa tummaa olutta, ja juomaa ryhdyttiin kutsumaan portteriksi. Näin kertoo yksi perimätieto.

Portterin suosio levisi Brittein saarten jokaiseen kolkkaan. Se oli maailman ensimmäinen kansallisesti valmistettu oluttyyppi, jota vietiin myös ulkomaille: Itä-Eurooppaan, Intiaan ja Kiinaan saakka. Myöhemmin portteria valmistettiin myös kevyempänä versiona, ja vahvaa tummaa olutta alettiin kutsua nimellä stout. Tyylipuhdas, pintahiivalla käytetty ja vahvasti humaloitu tumma olut sai nimen Imperial Stout, kun britit alkoivat viedä sitä tsaarien Venäjälle.

Sinebrychoffin portteriperinteet 1860-luvulta

Portteri oli ensimmäinen teollisen oluenpanemisen tuote. Se oli yleinen oluttyyppi Suomessakin kieltolakiin asti. Portteria valmistettiin Sinebrychoffilla jo 1860-luvulla, tosin melko vähäisiä määriä ja lähinnä talvikuukausina. 1910-luvulla Ab P. Sinebrychoff valmisti Sff Ruunu -portteria. 1930-luvulla pantiin Sff Portteria.

KOFF Porter (aikaisemmin nimellä Sinebrychoff Porter) on Sinebrychoffin vanhin erikoisolut. Sinebrychoff on valmistanut sitä yhtäjaksoisesti vuodesta 1957 alkaen. Resepti on säilynyt jokseenkin samanlaisena vuosikymmenestä toiseen. KOFF Porterin kehittivät Sinebrychoffin panimomestarit Nils Sandman ja Boris Orlo sekä laboratoriopäällikkö Aarne Rahiala. Tarinan mukaan hiiva portterin valmistukseen tuotiin salaa Brittein saarilta koeputkessa Hietalahden panimoon. Hiivaa säilytettiin pitkään panimon omassa laboratoriossa ja siirrettiin vasta vuosikymmeniä myöhemmin hoidettavaksi VTT:n hiivapankkiin Espooseen.

KOFF Porter on pintahiivalla valmistettu tumma olut. Sen valmistuksessa käytetään voimakkaasti makua antavia erikoismaltaita sekä runsaasti humalaa, joka tuottaa katkeroaineita ja tuoksua. Pintahiivakäyminen synnyttää hedelmäisiä aromeita. KOFF Porterin aromi on mallasmaisen paahtunut ja suklainen, ja siinä on myös kahvin ja lakritsan makuvivahteita. KOFF Porteria ei suodateta vaan hiiva erotetaan separoimalla.

Vuonna 1988 Sinebrychoff keitti erikoiserän portteria, jonka annettiin kypsyä neljä vuotta. Se pullotettiin pieniin, kierrekorkillisiin kuohuviinipulloihin vuonna 1992. Pullot myytiin alkoholimyymälöissä hetkessä loppuun.

Vuonna 2013 KOFF Porterista valmistettiin erikoisversio Two Tree Porter yhdessä Brooklyn Brewery –panimon kanssa. Sinebrychoffin panimomestarin Tapio Kangas-Heiskan kanssa oluen kehitti Brooklyn-panimon panimomestari Garrett Oliver. Nimensä mukaisesti portterissa oli kahta puuta, suomalaista kuusenkerkkää Frantsilasta ja newyorkilaista vaahterasiirappia.

Kansallisesti ja kansainvälisesti palkittu KOFF Porter

KOFF Porter on Sinebrychoffin palkituin olut. Beverage Testing Institute Chicagossa valitsi KOFF Porterin vuonna 2000 USA:n parhaiden tuontioluiden joukkoon. Suomessa Sff Porter on listattu monta kertaa Vuoden Hanaolueksi (ykkössijat vuosina 1998, 2000 ja 2001, kakkossija 1999) ja se on voittanut kansainvälisissä oluiden olympialaisissa Englannissa hopeamitalin vuosina 1998 ja 2002. Kisaan osallistuu lähes tuhat olutta kaikkialta maailmasta.

Maailman kuuluisin olutasiantuntija Michael Jackson on kelpuuttanut KOFF Porterin ja Sinebrychoffin vahvan Jouluoluen ainoina suomalaisina maailman 500 parhaan oluen listalleen.

KOFF Porter valittiin Suomen Parhaaksi Olueksi 2011 Suomalainen Olut ry:n järjestämässä sokkotestiin perustuvassa kilpailussa. 

Kansainvälinen Men's Health -julkaisu on myös useasti listannut KOFF Porterin yhdeksi parhaista oluista maailmassa. Katso esim. http://www.mensjournal.com/expert-advice/the-15-best-porters-in-the-world-20160107/sinebrychoff-porter

2016 pullo uudistui

Vuoden 2016 lopulla KOFF Porterin pullo uudistui. Uudelleentäytettävän lasipullon korvasi kierrätyslasipullo, joka on aiempaa linjakkaampi. Uusi pullo mahdollistaa viennin entistä paremmin ja saa Porterin näyttämään entistä paremmalta.