Menu
1819 laseissa 2019_600.jpg

Pieni olutsanasto

Alkoholiprosentti. Oluen alkoholiprosentti ilmoitetaan tilavuusprosentteina. Alkoholiprosentti vaikuttaa oluen makuun ja energiapitoisuuteen.

Flavori. Oluen tuoksu ja maku = kokonaisnautinto.

Hiilidioksidi. Hiilidioksidi CO2 muodostuu käymisen tuloksena. Antaa oluelle poreilevan raikkauden.

Hiiva. Yksisoluinen sieni, joka käyttää vierteen sokerit alkoholiksi ja hiilidioksidiksi.

Humala. Oluen mauste. Parantaa säilyvyyttä. Antaa oluelle katkeruuden ja humalan aromin. Oluenpanossa humalasta käytetään vain hedelmöittymättömät emikukat.

Kantavierre. Kertoo, paljonko vierteessä on raaka-aineita liukoisessa muodossa ennen käymisen alkua. Ilmoitetaan prosentteina. Oluen alkoholipitoisuus painoprosentteina on noin 1/3 kantavierreväkevyydestä
(p-% x n.1,27 = til-%).

Katkerot (EBU). EBU-yksiköllä (European Bittering Units) kuvataan oluen katkeroainepitoisuutta. Mitä voimakkaammin olut on humaloitu, sitä suurempi katkeroainepitoisuus.

Keitto. Oluenvalmistuksen vaihe. Mäskäyksessä syntynyttä vierrettä keitetään ja se maustetaan humalalla. Keiton aikana vierre steriloituu, ja siitä haihtuu hieman vettä. Keiton jälkeen vierre pumpataan selkeytysaltaan ja jäähdyttimen kautta käymissäiliöön.

Käyminen. Oluenvalmistuksen vaihe, jonka aikana hiiva käyttää olutvierteen sisältämät sokerit alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Käyminen jaetaan pää- ja jälkikäymiseen, jotka usein tapahtuvat eri tankeissa tai astioissa. Oluen pääkäyminen kestää noin 3-7 päivää, jälkikäyminen eli varastokäyminen 1-4 viikkoa. Jälkikäymisen aikana olut kirkastuu ja kyllästyy hiilidioksidilla. Jälkikäymisen jälkeen olut suodatetaan.

Mallas. Viljasta idättämällä valmistettu oluen pääraaka-aine.

Mäski. Maltaasta vierteeseen liukenematon osuus. Syntyy mäskäysprosessin sivutuotteena. Voidaan hyödyntää eläinten rehuna.

Mäskäys. Oluenvalmistuksen vaihe. Oluenteko aloitetaan sekoittamalla mallas veteen tietyssä lämpötilassa, jolloin maltaan tärkkelys muuttuu käymiskelpoisiksi sokereiksi. Sen jälkeen mallas rouhitaan ja aloitetaan mäskäys. Mäskäyksessä kuumennetaan vettä ja mallasrouhetta, jolloin maltaan sokerit, aromit ja väriaineet liukenevat veteen. Nesteestä syntyy vierre, kun siitä siivilöidään pois kiintoaine.

Suodatus. Oluenvalmistuksen vaihe. Jälkikäyneestä oluesta poistetaan hiiva ja muut samennusta aiheuttavat partikkelit, jolloin oluesta tulee kirkasta.

Varastokäyminen. Oluen pääkäymistä seuraava vaihe, jonka aikana oluen aromiaineet tasaantuvat. Kutsutaan myös jälkikäymiseksi.

Vierre. Olut valmistetaan vierteestä, joka on mäskäyksessä syntynyt käymiskelpoinen sokeriliuos.

Väri (EBC). EBC-yksikkö (European Brewing Convention Scale) kuvaa oluen väriä. Mitä suurempi luku, sitä tummempi olut.