Menu

Karhun monipakkausten kutistemuovit valmistetaan 100 % kierrätysmuovista.

Kierrätys ja kehitys

Kaikki kiertää

Kaikki Sinebrychoffin tuotteiden pakkaukset ovat kierrätettäviä: tölkit, kierrätysmuovipullot, kierrätyslasipullot ja ravintola-astiat. Palautetut alumiinitölkit sulatetaan ja alumiinista valmistetaan muun muassa uusia tölkkejä.

Tölkin uusiokäyttövalmistukseen tarvitaan vain 5 % ensivalmistustölkin energiasta. Myös pakkausmateriaalit, kuten pahvit ja kennolevyt kierrätetään.


Toimiva pakkaus säästää ympäristöä

Kehittämällä pakkauksia vähennetään ympäristöä kuormittavia jätekiloja.

”Maailma muuttuu ja aina löytyy keinoja kehittää pakkauksiamme. Pakkauksen pitää suojata juomaa, kertoa tuotteesta ja toimia hyvänä kuljetusvälineenä. Emme kuitenkaan halua ylipakata juomiamme, vaan etsimme koko ajan keinoja vähentää pakkausmateriaalejamme – laadusta tinkimättä”, meillä Simplification-prosessista vastuussa oleva projektipäällikkö Johanna Siirilä kertoo.

Tavoitteenamme on yksinkertaistaa ja yhtenäistää pakkauksia ja vähentää eri pakkausnimikkeiden määrää. Tästä seuraa vähemmän jätettä ja työtä, enemmän tehoa ja laatua.

”Suurin osa pakkausmateriaaleistamme on kierrätettävää ja jo meille tullessaan kierrätettyä. Tuotteemme ovat siis hyvin jo lähtökohtaisesti ympäristöystävällisiä, ja kiertävät käytettyinäkin yhä uudelleen,” Johanna Siirilä muistuttaa.

Vähemmän on enemmän – pakkauksia optimoidaan

Pakkausten valmistuksen ja kierrätyksen osuus Sinebrychoffin juomien
arvoketjun hiilidioksidipäästöistä on 52 %. Vuonna 2020 käytimme pakkausmateriaaleja yhteensä 17 200 tonnia.

Kun muutoksia tehdään suurten volyymien tuotteissa, pienilläkin innovaatioilla on suuri merkitys. Sinebrychoff jatkoi Coca-Cola-juomien pakkaamista pulloihin, joiden kaulaosaa lyhennettiin vuoden 2017 lokakuussa neljällä millillä. Samalla korkit kevenivät hieman. Näillä toimenpiteillä vähennetään markkinoille tulevan muovin määrää vuosittain noin 490 000 kiloa. 

Muovisten juomapullojen hiilijalanjälkeä voidaan pienentää materiaalivalinnoilla. Tästä syystä Coca-Cola-pulloissa käytetään kierrätettyä muovia ja biopohjaista muovia. PET-pullot ovat Suomen kierrätetyin muovipakkaus: 92 % pulloista käytetään materiaalina uudelleen.

”Coca-Colan kaikkien juomien puolen litran juomapulloissa 50 % materiaalista on kierrätettyä elintarviketasoista muovia. Isommissa 1,5 litran pulloissa on käytetty 25 % kierrätysmuovia”, kertoo Johanna Siirilä (vas.), joka vastaa Sinebrychoffin pakkauskehitystyöstä.

”Coca-Colan World Without Waste -strategiassa pakkausten kierrätettävyys ja kierrätys ovat keskeisiä keinoja pakkausjätteen vähentämiseksi. Osana tätä työtä puolen litran Bonaqua-pullot ovat sataprosenttisesti kierrätysmuovista valmistettuja maalis huhtikuusta 2020 alkaen”, kertoo Théa Natri, joka vastaa Coca-Cola Suomen yhteiskuntasuhteista ja viestinnästä.

Karhu kulkee taas omia polkujaan - kestävämpään tulevaisuuteen

2020 Karhu - Suomen suosituin olutbrändi - vaihtoi monipakkaukset 100-prosenttisesti kierrätysmuovista valmistettuihin kääreisiin. Hiilidioksidipäästöjä syntyy kysyisissä pakkauksissa nyt arviolta 85 % vähemmän.

Muovijäte aiheuttaa ongelmia vasta kun se päätyy vesistöihin tai muualle luontoon, koska muovi ei käytännössä katoa koskaan. Siksi muovijätteen oikeaoppinen kierrätys on tärkeää. Lisäksi kierrättämällä muovi saadaan uusiokäyttöön – vaikkapa sitten olutpakkauksen kääreeksi.

100 % kierrätysmuovista valmistettu Bonaqua-kierrätysmuovipullo.