Menu
Karhu Kupari -olut on pakattu monen muun juoman tapaan alumiinitölkkiin.

Karhu Kupari -olut on pakattu monen muun juoman tapaan alumiinitölkkiin.

Pakkaukset - kierrätys ja kehitys

Kaikki Sinebrychoffin tuotteiden pakkaukset ovat kierrätettäviä: tölkit (alumiini), kierrätysmuovipullot (PET), kierrätyslasipullot ja ravintola-astiat. Palautetut alumiinitölkit sulatetaan ja alumiinista valmistetaan muun muassa uusia tölkkejä.

Tölkin uusiokäyttövalmistukseen tarvitaan vain 5 % ensivalmistustölkin energiasta. Myös pakkausmateriaalit, kuten pahvit, kalvomuovit (LD-PE) ja kauppojen kennolevyt kierrätetään.

Toimiva pakkaus säästää ympäristöä

Kehittämällä pakkauksia vähennetään ympäristöä kuormittavia jätekiloja ja tarvittavan uuden raaka-aineen määrää.

”Maailma muuttuu ja aina löytyy keinoja kehittää pakkauksiamme. Pakkauksen pitää suojata juomaa, kertoa tuotteesta ja toimia hyvänä kuljetusvälineenä. Emme kuitenkaan halua ylipakata juomiamme, vaan etsimme koko ajan keinoja vähentää pakkausmateriaalejamme – laadusta tinkimättä”, projektipäällikkö Johanna Siirilä kertoo.

Tavoitteenamme on yksinkertaistaa ja yhtenäistää pakkauksia, ja vähentää eri pakkausnimikkeiden määrää. Tästä seuraa vähemmän jätettä ja työtä, enemmän tehoa ja laatua.

”Suurin osa pakkausmateriaaleistamme on kierrätettävää ja jo meille tullessaan kierrätettyä. Tuotteemme ovat siis hyvin jo lähtökohtaisesti ympäristöystävällisiä, ja kiertävät käytettyinäkin yhä uudelleen,” Johanna Siirilä muistuttaa.

Vähemmän on enemmän – pakkauksia kehitetään

Pakkausten valmistuksen ja kierrätyksen osuus Sinebrychoffin juomien arvoketjun hiilidioksidipäästöistä on 52 %. Vuonna 2022 käytimme pakkausmateriaaleja yhteensä 14 600 tonnia.

Kun muutoksia tehdään suurten volyymien tuotteissa, pienilläkin innovaatioilla on suuri merkitys. Sinebrychoff jatkoi Coca-Cola-juomien pakkaamista pulloihin, joiden kaulaosaa lyhennettiin vuoden 2017 lokakuussa neljällä millillä. Samalla korkit kevenivät hieman. Näillä toimenpiteillä vähennetään markkinoille tulevan muovin määrää vuosittain noin 490 000 kiloa. 

Muovisten juomapullojen hiilijalanjälkeä voidaan pienentää materiaalivalinnoilla. Kaikki Sinebrychoffin valmistamat 0,5 litran muovipullot ovat 100 % kierrätysmuovia (rPET) - korkkia ja etikettiä lukuunottamatta. Muovipullot ovat Suomen kierrätetyin muovipakkaus: 90 % pulloista käytetään materiaalina uudelleen.

Karhun monipakkauksia on optimoitu

2020 Karhu - Suomen suosituin olutbrändi - vaihtoi pienet monipakkaukset 100-prosenttisesti kierrätysmuovista valmistettuihin kääreisiin. Hiilidioksidipäästöjä syntyy kyseisissä pakkauksissa nyt arviolta 85 % vähemmän.

Muovijäte aiheuttaa ongelmia vasta kun se päätyy vesistöihin tai muualle luontoon, koska muovi ei käytännössä katoa koskaan. Siksi muovijätteen oikeaoppinen kierrätys on tärkeää. Lisäksi kierrättämällä muovi saadaan uusiokäyttöön – vaikkapa sitten olutpakkauksen kääreeksi.

Vuonna 2022 Karhun 24-monipakkauksissa siir[1]ryttiin muovista aaltopahviin. Myös aaltopahvisten kuljetusalustojen yhtenäistäminen vähensi pakkaus- ja materiaalihävikkiä ja paransi materiaalitehokkuutta.

100 % kierrätysmuovista valmistettu Bonaqua-kierrätysmuovipullo.

100 % kierrätysmuovista valmistettu Bonaqua-kierrätysmuovipullo.