Menu
1819 laseissa 2019_600.jpg

Ohjeet maistamiseen

Maistamislasi. Jos haluat aistia juoman aromit täydellisesti, käytä maistamisessa tulppaaninmuotoista jalallista lasia. Tulppaaninmuotoinen lasi vangitsee parhaiten juoman aromit. Jalasta voi pitää kiinni, kun juomaa pyöritellään arvioitaessa. Näin olut ei lämpene.

Oluen maistolämpötila. Vaaleat oluet ovat parhaimmillaan jäähdytettyinä noin +4-8 asteeseen. Tarjoa tummat oluet +11-18-asteisina ja erikoisvahvat nautiskeluoluet +15-20-asteisina. Lämpötila vaikuttaa maistamiseen; kylmä vaimentaa makuja. Pruuvissa maistamislämpötila voi olla jääkaappikylmää, sillä pieni määrä olutta lämpenee laseissa nopeasti.

Oluen kaataminen. Maistamiseen riittää noin 1 dl olutta per lasi. Kaada olutta lasin sisäpintaa pitkin ja pidä lasi samalla hiukan vinossa. Pullon suu ei saisi koskettaa lasia. Kun olet kaatanut hetken, nosta lasi pystyyn ja jatka kaatamista keskeytyksettä. Näin saat oluen pinnalle kruunuksi vaahtokukan. Vaahto on oluen kansi, se estää aromeja karkaamasta. Siksi vaahtokukka on olennainen osa olutnautintoa — ilo suulle ja silmälle.

Ruokalautanen. Varaa jokaista ruoka-ainetta pari suupalaa henkeä kohden. Varaa myös pikkuhaarukat ja lautasliinoja sekä leipää tai voileipäkeksejä suun neutraloimiseen.

Olutmakupyörä ja oluthämähäkki. Oheisista linkeistä voit ladata kätevät olutmakupyörän ja -hämähäkin, joiden avulla on helppo luonnehtia olutta. Merkitse hämähäkkiin maistettavan oluen eri ominaisuudet ja yhdistä pisteet "hämähäkinverkoksi". Siten on helppo yhdellä vilkaisulla erottaa kahden erilaisen oluen erot. Makupyörä auttaa makutermien löytämisessä.

ALOITA MAISTAMINEN. Arvioi ensin pelkkä olut ja sitten olut ja ruoka-pala yhdessä.

Katso. Katso juomaa valkoista taustaa vasten ja määritä juoman väri. Värin lisäksi määritä kirkkaus, joka vaikuttaa myös oluen makuun, sekä juoman paksuus. Arvioi vaahdon rakenne, sen kuplakoko, väri ja kermaisuus.

Nuuhki. Vie lasi lähelle nenää tai työnnä nenä lasiin ja nuuhkaise syvään. Muodosta aromeista mielikuvia — koeta aistia maltainen, humalamainen ja hedelmäinen aromi. Jos pidät nuuhkaistessa suuta auki, syntyy aistien läpiveto ja tunnet aromit paremmin. Tuoksuaromeja kutsutaan myös ranskankielisellä nimityksellä: bouquet. Pyöritä samalla lasia hitaasti eli "riivaa", näin juoman pinnan rakenne rikkoutuu ja pinnan ainesosat eli aromit vapautuvat ja tuoksuvat paremmin. Älä kuitenkaan vatkaa lasia, etteivät hiilihapot haihdu.

Maista olut. Vedä henkeä sisäänpäin nenän kautta samalla, kun olet maistamassa olutta. Näin saat tuoksuaromit osaksi makukokemusta. Ota lasista reilu siemaus olutta. Pyörittele sitä suussasi ja anna sen valua suun takaosaan — älä kuitenkaan nielaise vielä. Arvioi suutuntumaa, joka syntyy oluen hiilidioksidista sekä kantavierteen antamasta täyteläisyydestä. Arvioi sitten makua, jonka aistit perusmakuina kielen eri osissa. Oluelle tyypillisiä makuja ovat katkeruus ja maltaisuus. Virheetön olut maistuu maltaalta ja humalalta, ja siinä on aavistus hedelmäisyyttä. Humalan katkeruus tuntuu vain kielen takaosassa ja makeus kielen kärjessä.

Arvioi oluen jälkimaku. Lopuksi nielaise olut. Tarkastele jälkimakua, se voi olla lyhyt, kitkerä tai suun pintoja peittävä. Jälkimaussa maistuvat eniten humalan erilaiset ainesosat.

Maista yhdessä. Maista sitten yhdessä olutta ja ruoka-aineita. Maista ensin ruokaa. Kun olet nielaissut ruoan, siemaise heti olutta perään ja arvioi molemmat maut yhdessä. Mieti, kumpi maistuu enemmän. Onko oluen maku parempi ruoan kanssa vai ilman? Onko ruoan maku parempi oluen kanssa vai ilman? Tavoitteena on löytää yhdistelmiä, jotka maistuvat yhdessä paremmilta kuin erikseen.