Menu
002 SFF Jouluolut 2020.jpg

KOFF Jouluolut

tulee nyt Nurmijärveltä

Grannin maatila sijaitsee Nurmijärvellä Palojoen kylässä, aivan kivenheiton päässä Aleksis Kiven syntymäkodista. Suomen vanhin ja suosituin, jo 13. kerran pellolle jäljitettävä jouluolut, on tänä vuonna valmistettu viljelijä Outi Raudan peltojen mallasohrasta.

KOFF Jouluoluen viljelijä on jälleen valittu mallastaja Viking Maltin sopimusviljelijöistä. Mallasohran matkan voi näin jäljittää pellosta pöytään. Viking Maltin suorittaman auditoinnin lisäksi Baltic Sea Action Group (BSAG) arvioi tilan toiminnan Itämeri-ystävällisyyden. 

Auditoinnissa arvioidaan tilan viljelyä, lajikkeiden valintaa, lannoitusta, viljelykiertoa, ohran kuivaamista ja varastointia. Tärkeää on, että kaikki resurssit, jotka peltoon laitetaan, saadaan sieltä myös takaisin.

”Tilalla on viljelty jo 1500-luvulla. Meidän suvussamme maatila on ollut jo yli 100 vuotta, viljelemme isäni ja mieheni kanssa erityisesti mallasohraa ja -vehnää. Tiesin jo pienestä pitäen, että jatkan suvun perintöä maanviljelijänä”, viljelijä Outi Rauta kertoo.

Grannin tilalla ympäristöasiat on otettu huomioon osana tavallista viljelystyötä. Esimerkiksi kasvipeitteisyydellä vähennetään eroosiota ja vähennetään vesistöjä rehevöittävien ravinnevalumien riskiä. Myös ravinnetaseet jouluoluessa käytetyllä Harbinger-mallasohralla olivat hyvät: peltoon lisätty lannoitus on tullut tehokkaasti kasvien hyötykäyttöön, eikä ravinteita ole hukattu ympäristöön.

”Grannin tilalla mallasohran ravinnetaseet olivat hyvät tarkasteluvuonna 2019 sekä koko viiden vuoden tarkastelujaksolla. Toisin sanoen peltoon lisätyt ravinteet ovat tulleet hyvin kasvien käyttöön, mikä vähentää ravinnevalumien riskiä. Mallasohra on kasvi, jonka lannoitus on yleisestikin maltillisella tasolla saatuun satoon nähden, jolloin ravinteet tulevat tehokkaasti hyödynnetyiksi”, kertoo BSAG:n koulutuspäällikkö Sanna Söderlund.

Lisäksi Grannin tila osallistuu Vantaanjoen kipsihankkeeseen, missä pelloille levitetään kipsiä pidättämään rannan läheisten peltojen ravinteita. John Nurmisen säätiön hankkeen tavoitteena on käsitellä 3500 hehtaaria peltoa kipsillä vuosina 2018–2020 ja kirittää kipsin käyttöönottoa Itämeren valuma-alueella. Kipsikäsittely leikkaa vesistöjä rehevöittävää fosforikuormitusta välittömästi muutaman vuoden ajan.

KOFF Jouluolut tuotiin ensimmäisen kerran markkinoille vuonna 1987. Se on kullanruskea, pehmeä ja täyteläinen wieniläistyylinen lager. Tummaksi paahdettu ohramallas ja Saaz-humala tuovat olueen joulun aromeja.

KOFF Jouluolut on saatavilla lasipullossa 4,5 % vahvuisena.

Sinebrychoff on sitoutunut Carlsberg-konsernin Together Towards ZERO -kestävän kehityksen ohjelmaan, joka tähtää mm. vedenkäytön puolittamiseen ja hiilijalanjäljen merkittävään vähentämiseen vuoteen 2030 mennessä. 

Viljelijä Outi Rauta

KOFF Jouluolut

Viljelijä Outi Rauta maistaa ensi kertaa oman pellon tuotosta