Menu
Työnjohtaja Joonas Makkonen lämmön talteenottoyksikössä

Työnjohtaja Joonas Makkonen lämmön talteenottoyksikössä

Kylmä olut lämmittää panimon

Marraskuun alussa 2016 Sinebrychoff aloitti lämmönkeruun panimollaan. Lämpöpumppujen avulla saadaan kerättyä talteen jopa 10 000 megawattituntia vuodessa. 

Keräsimme 2023 lämpöpumppujen  avulla talteen lämpöä 6 100 MWh, mikä on noin 18 % panimomme kokonaislämmöntarpeesta. Lämpöä hyödynnetään kiinteistöjen lämmityksessä ja tuotantoprosessissa. Kerätty lämpö vastaa 360 omakotitalon vuotuista lämpötarvetta.

Lämmön talteenottoa olisi vielä mahdollista lisätä, mutta haasteeksi muodostuu käyttökohteiden löytäminen talteen otetulle lämmölle. Lämmön talteenottoa olisi vielä mahdollista lisätä, mutta haasteeksi muodostuu käyttökohteiden löytäminen talteen otetulle lämmölle. Työ hukkalämmön parissa jatkuu, ja olemme avanneet aiheesta keskustelun myös Keravan Energian kanssa ylimääräisen hukkalämmön hyödyntämiseksi.

Oluen jäähdyttämistä varten panimolla on ammoniakkia jatkuvassa kierrossa.  Prosessissa, jolla olut viilennetään, ammoniakki myös kuumenee voimakkaasti. Tämä lämpö kerätään nyt talteen. Toinen lämmönlähde on jätevesi, jota syntyy juomanvalmistuksen yhteydessä satojatuhansia kuutioita vuodessa. Jätevesi on keskimäärin 30-asteista, ja sen lämpö napataan talteen jätevesisäiliöstä. Kierrätettävä lämpö ohjataan muun muassa ilmanvaihtoon, patteriverkoston lämmitykseen ja veden lämmittämiseen.

Saavutimme jo vuoden 2018 aikana elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksen säästötavoitteemme jaksolle 2017–2025 reilusti etuajassa.