Menu

Tärkein raaka-aineemme on vesi

Vesi on juomanvalmistuksessa avainasemassa. Sinebrychoffin käyttämä vesi on Päijänteestä, samaa talousvettä, mitä kotitaloudet käyttävät. Tehokas vedenkäyttö on panimolle olennainen tapa säästää luontoa.

Juomiin saisi tuhlattua juomavettä paljonkin, mutta Sinebrychoff valmistaa yhden valmiin olutlitran vain noin 2,2 litralla vettä. Siinä on mukana kaikki käyttämämme vesi – niin tuotantovesi ja laitteistojen ja uudelleentäytettävien pullojen puhdistusvedet kuin henkilöstömme sauna- ja kahvivedetkin.

2,2 litraa on tehokas luku kun ottaa huomioon, että vielä 50-luvun lopulla vettä kului 30 litraa jokaista juomalitraa kohden. Euroopan panimoiden keskiarvo on yhä lähempänä kahdeksaa litraa. 

Niukka vedenkäyttö ja vähäinen lisäenergiantarve oluenkäymisessä olivat suurimpia tekijöitä siihen, että Suomen Luonnonsuojeluliiton tutkimuksessa vuonna 2008* olut oli kolmen Suomen ekologisimman elintarvikkeen joukossa, tasapistein omenan ja ruokaperunan kanssa.

Vesi tulee Päijänne-tunnelista Tuusulan seudun vesilaitoksen kautta. Laitos myös seuraa veden laatua, ja vedestä tehdään vuodessa noin 7000 analyysiä. Laatu täyttää kaikilta osin sosiaali- ja terveysministeriön laatuvaatimukset. 

Jätevesien käsittelyssä teemme yhteistyötä Keravan kaupunkitekniikan vesihuollon ja Helsingin Viikin jätevesipuhdistamon kanssa.

Katso myös: www.tsvesi.fi

http://www.sll.fi/mita-me-teemme/kohtuutalous/mips/mips-lukuja/Elintarvikkeet

Kuumaa vettä yhteiseen käyttöön 

Sinebrychoff käyttää Keravan Energian biovoimalan tuottamaa kuumaa korkeapainevettä juomanvalmistuksessa. Panimoprosessin käyttämä 165˚C -asteinen kuuma vesi ohjataan takaisin voimalaan, ja se jatkaa Keravan muiden kiinteistöjen ja kotien lämmitykseen 130˚C -asteisena. Näin pystytään tasaamaan voimalaitoksen kuormitusta, jolloin päästötkin ovat alhaisia.  Yhteisenergia on ollut käytössä vuodesta 1992, jolloin Keravan panimo aloitti toimintansa. Kaupungin ja yrityksen yhteiskäytössä oleva energiavoimala on Suomessa harvinainen järjestely.

Biovoimalan käyttöönotto 2009-2010 vaihteessa ei vaikuttanut juomanvalmistuksen tehokkuuteen, vaikka tuotannon raaka-aine vaihtui kivihiilestä biomateriaaleihin, kuten hakkeeseen ja puuhun. Biovoimaan siirtyminen pienensi osaltaan Sinebrychoffin hiilijalanjälkeä, mikä on päästöjen tasaisen vähenemisen myötä muutenkin laskussa.  

2021 Keravan energia siirtyi pois turpeesta ja tämä auttoi Sinebrychoffia saavuttamaan samalla tavoitteensa 100 % uusiutuvalla energialla toimivasta juomanvalmistuksesta.