Suomalainen jouluateria on kehittynyt vuosisatojen aikana yhdessä suomalaisen oluen kanssa, ja siksi olut onkin sopivin ruokajuoma jouluherkkujen kanssa tarjottavaksi. Suomalainen joulupöytäkin on ajan ja trendien muuttuessa kehittynyt ja uusiin joulun suosikkiruokiin löytyy varmasti sopiva olut – myös alkoholittomana tai matala-alkoholisena. Suositukset toimivat niin ravintolassa kuin kotien juhlapöydissä.

Suomessa eivät rypäleet kasva, sanotaan, mikä liittyy juuri suomalaisen olutkulttuurin kiinteään yhteyteen jouluisen pitopöydän perinteisiin ruokiin. Suomessa on aina pantu olutta ja se on ollut luontevin makupari jouluruokien kanssa.
Kinkku – Suomalaisen joulupöydän keskellä on yhä usein kinkku, vaikka vaihtoehtojakin on paljon. Perinteisen kinkun kanssa kannattaa tarjoilla esimerkiksi KOFF Jouluolutta, Brooklyn Lageria tai Karhu Galaxy NEIPA:a. Alkoholiton Crisp IPA toimii hienosti. Matala-alkoholinen Perinnekalja on klassinen kaveri kinkulle.
Laatikot – Joululaatikoista löytyy yhä lanttua, porkkanaa, maksaa – mutta nykyään myös bataattia. Kaikkien näiden kanssa voit nauttia lagerolutta, mikä ei hallitse laatikoita liikaa – kokeile esimerkiksi KOFFia tai Karhu Platinaa, alkoholittomista Crisp Lager.
Joulukalat ja mäti – Kalat joulupöydässä ovat yhtä aikaa perinteinen ja moderni ruokalaji, niiden suosio vain kasvaa. Kalojen kanssa maistuvat muun muassa 1664 Blanc -vehnäolut alkoholilla tai ilman, kevyet vaaleat lagerit kuten KOFF ja Karhu – tai savukalojen kanssa Karhu Jouluolutta!
Kalkkuna – Kalkkunasta on tullut yhä suositumpi jouluruoka. Kinkkua kevyemmän, vaalean kalkkunan kanssa sopivat hienosti Brooklyn Pulp Art IPA ja Karhu IPA. Myös kevyemmät lagerit sopivat kalkkunan kaveriksi, alkoholittomista vaikka Crisp Hoppy Lager.
Salaatit – Raskaampien ruokien ohella moni valmistaa joulupöytään kevyempiä salaatteja, kuten vaikkapa waldorfin salaatin. Salaattien kanssa toimivat kevyemmät, hedelmäisemmät oluet. Rohkeampi yhdistää salaattiin Brooklyn Bel Air -hapanoluen, mutta hienosti toimivat myös 1664 Blanc tai KOFF-lager. Myös matala-alkoholinen KOFF Light 3,5 tai alkoholittomat Crisp Radlerit sopivat hienosti salaattien kaveriksi.
Rosolli – Yksi perinteisimmistä jouluruoista on etikkainen rosollimme. Vahvoissa Karhu 8,0 ja KOFF Stallion -oluissa on tarpeeksi vahvuutta ja alkoholia rosollin kaveriksi. Alkoholittomista rosollin pariksi käy esimerkiksi Brooklyn Special Effects IPA 0,4%.
Juustot – Juustoja on joulun aikaan tarjolla niin varsinaisessa joulupöydässä kuin vaikkapa iltaherkuttelussa. Kokeile eri juustoja eri oluiden kanssa rohkeasti, ota mukaan vaikka 1664 Rosé, Sinebrychoff Porter, Grimbergen Blonde (erityisesti vahvojen juustojen kanssa), Duckstein-vehnäolut ja vahvemmin humaloidut oluet kuten Karhu IPA tai Brooklyn Pulp Art IPA. Alkoholittomista löytyy myös vaihtoehtoja, esimerkiksi Karhu Tumma 0,0 ja Staropramen Non-Alcoholic 0,5% ja Crisp Pale Ale 0,0 sopivat juustopöytään.
Joulutortut, piparit, suklaa, makeiset – Joulu on herkuttelun aikaa ja moni voi yllättyä, kuinka hyvin olut sopii myös makeisten ja jälkiruokien kanssa. Suklaisten jälkiruokien kanssa luontevin olut on KOFF Porter – kerrassaan huikea yhdistelmä. Alkoholiton vaihtoehto on Karhun Tumma 0,0. Kirpeämpien tai hedelmäisten jälkiruokien kanssa Brooklyn Bel Air Sour on osuva.
Kokeile rohkeasti eri yhdistelmiä! Toisaalta, jos haluat tarjota vain yhtä olutta joulupöydässä, siihen soveltuu parhaiten KOFF Jouluolut, jonka tumma paahteisuus sopii suomalaisten jouluruokien kanssa kattavasti. Alkoholittomat Crisp Lager ja Brooklyn Special Effect 0,4 % toimivat myös hienosti jouluruokien palan painikkeena kautta linjan.
Nautitaan joulusta ja sen antimista kohtuudella, hyvää joulunaikaa kaikille!
