Menu

Coca-Cola Finland ja Sinebrychoff ottivat käyttöön kasvipohjaista muovia sisältävät virvoitusjuomapullot ensimmäisinä Suomessa

 PlantBottle on Coca-Cola Companyn kehittämä maailman ensimmäinen kierrätysmuovipullo, jonka valmistamisessa on osittain käytetty kasvipohjaista muovia. Sinebrychoff valmistaa Suomessa myytävät 0,5 litran PlantBottle-muovipullot tuotantolaitoksellaan Keravalla.  Uudenlaisten pullojen ympäristöjalanjälki on pienempi ja niiden valmistamiseen tarvitaan vähemmän uusiutumattomia luonnonvaroja verrattuna perinteiseen muovipulloon.

PlantBottle-pullo on maailman ensimmäinen kierrätettävä PET-muovipullo, jonka valmistuksessa käytetään öljypohjaisen raaka-aineen ohella kasvipohjaista muovia.

Kasvipohjaisen muovin osuus koko pullosta on Suomessa 15 prosenttia ja öljypohjaisen raaka-aineen osuus 35 prosenttia. Lisäksi suomalaisten PlantBottle -pullojen valmistamiseen käytetystä materiaalista 50 prosenttia on kierrätettyä PET-muovia.  Näin ollen kierrätetty materiaali ja kasvipohjainen materiaali muodostavat Suomessa yhteensä jopa 65 prosenttia PlantBottle™-pullon materiaalista.

PlantBottle-pullo näyttää ja tuntuu perinteiseltä muovipullolta. PlantBottle-pullon ympäristöjalanjälki on kuitenkin perinteistä PET-pulloa pienempi ja se käyttää vähemmän uusiutumattomia luonnonvaroja. Esimerkiksi vuonna 2010 valmistettuihin 2,5 miljardiin PlantBottle™-pulloon käytettiin 60 000 tynnyrillistä vähemmän öljyä kuin olisi käytetty perinteisten PET-pullojen valmistamiseen.

Tulevaisuudessa pyritään täysin kasvipohjaiseen pullopakkaukseen

– Meillä on selkeä näkemys siitä, mllainen tulevaisuuden pullon on oltava. Tavoitteenamme on kehittää pullo, joka on valmistettu sataprosenttisesti kasvipohjaisesta uusiutuvasta raaka-aineesta ja joka on nykyisten pullojen tavoin kierrätettävä ja käytettävissä materiaalina uudestaan.  PlantBottle on ensimmäinen ja tärkeä askel tällä kehitystiellä. Kierrätettyä ja kasvipohjaista materiaalia hyödyntävä pullo vähentää jo nykyisellään uusiutumattomien fossiilisten polttoaineiden käyttöä, kertoo Théa Natri, viestintä- ja yhteiskuntasuhteet, Coca-Cola Finland Oy.

– Pakkausinnovaatioiden avulla voidaan keventää pakkausten ympäristöjalanjälkeä muun muassa vähentämällä materiaalien käyttöä. Pullojen lisäksi muussakin Coca-Colan ja Sinebrychoffin yhteistyössä on materiaalien kevennyksellä pystytty vähentämään muovin käyttöä, toteaa Rauno Sillanpää, laatu- ja kehityspäällikkö, Sinebrychoff. 

Myös materiaalin kierrätettävyyteen on kiinnitettävä huomiota. SiksiPlantBottle on kehitetty materiaalina täysin kierrätettäväksi ja se on mukana Palpan panttijärjestelmässä. PlantBottle-pakkauksia voidaan käyttää ja kierrättää tavallisen PET-muovin tavoin uudelleen ja uudelleen. PlantBottle-muovista voidaan kierrätettynä valmistaa paitsi uusia pulloja, myös muita kierrätysmuovista valmistettavia tuotteita vaatteista designhuonekaluihin, Sillanpää jatkaa.

Tavoitteena on PlantBottle-pakkausten käyttö kaikissa Coca-Cola Companyn tuotteissa 2020 mennessä

The Coca-Cola Company oli vuonna 1991 maailman ensimmäinen yhtiö, joka esitteli osittain kierrätetystä muoviraaka-aineesta valmistetun muovijuomapullon. Ensimmäiset osittain kasvipohjaisesta muovista valmistetut PlantBottle™-pullot lanseerattiin Tanskassa vuonna 2009, minkä jälkeen pakkaus on otettu käyttöön 24 muussa maassa. Tämän muutoksen myötä yli 10 miljardia perinteistä muovipulloa vastaava määrä pulloja on tuotettu osittain kasvipohjaista materiaalia hyödyntäviksi PlantBottle™-pulloiksi. Euroopassa pullo on käytössä Tanskan lisäksi mm. Ruotsissa, Norjassa, Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Ranskassa. Coca-Cola Companyn tavoitteena on, että PlantBottle™-pakkausta käytetään yhtiön kaikissa tuotteissa ja 207 toimintamaassa vuoteen 2020 mennessä.