Menu
Sinebrychoff Carbon Neutral 2021-1920px.jpg

Sinebrychoff ja ympäristö 2022

Sinebrychoffin panimo on GHG-protokollan Scope 1 ja Scope 2 mukainen hiilineutraali panimo. Olemme saaneet Keravan panimon ja muun juomanvalmistuksen energiakäytön hiilidioksidipäästöt NOLLAAN – 9 vuotta tavoitteestamme etuajassa.  Koko arvoketjun hiilidioksidipäästöt pellolta tuoppiin ovat vähentyneet 8 % ajanjaksolla 2015-2019 (viimeisin tutkimusajanjakso).

Iso harppaus kohti hiilineutraalia panimoa tehtiin tammikuussa 2021, kun siirryimme valmistamaan kaikki juomamme uusiutuvalla energialla. Tämä tuli mahdolliseksi, kun yhteistyökumppanimme Keravan Energia luopui turpeen käytöstä 1.1.2021 alkaen, eikä juomien valmistamiseen käytetä fossiilisia polttoaineita. Valmistamme siis kaikki juomamme 100 % uusiutuvalla energialla.  Hiilineutraaliuteen pääsemisessä auttoivat myös lämmön talteenoton tehostaminen, laitteistojen pesuprosessit, LED-valaistukseen siirtyminen ja ilmanvaihdon modernisointi.

Yhdessä kohti NOLLAA ja edemmäs

Ympäristöystävällisten panimojuomien kestävää kehitystä voi aina parantaa. Sinebrychoff on osana Carlsberg-konsernia sitoutunut sen kestävän kehityksen strategiaan - Together Towards ZERO and Beyond, eli Yhdessä kohti NOLLAA ja edemmäs. Sen tavoitteena on vähentää hiilijalanjälkeämme, ei-kestävää viljelyä, vesi- ja pakkaushukkaa, vastuutonta juomista ja työtapaturmia.  Lue lisää tavoitteistamme siinä tästä linkistä. 

Työnjohtaja Jari Vironen

Veden kulutuksessa tavoitteena alle kaksi litraa tuotettua juomalitraa kohti

Sinebrychoff on vesipihi panimo: vuonna 2021 raakavettä kului 2,2 litraa tuotettua juomalitraa kohti. Vuoden 2022 tavoitteemme on vesitehokkuuden parantaminen sekä valmistuksessa että täytössä. 2030 tavoite on valmistaa litra juomaa 1,7 litralla vettä.

Tavoitteen saavuttamiseksi optimoimme prosessejamme edelleen ja pyrimme lisäämään kierrätetyn veden käyttöä ns. teknisenä vetenä eli esimerkiksi tuotantotilojen lattioiden siivouksessa. Lisäksi kohdistamme mahdollisia investointeja vesitaseen avulla kartoitettuihin vedensäästökohteisiin.

Kylmä olut lämmittää panimon

Vuonna 2016 panimolle asennettiin lämmön talteenottolaitteisto. Lämmön talteenotto on vähentänyt Sinebrychoffin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi.

Keräsimme 2021 lämpöpumppujen  avulla talteen lämpöä 8 100 MWh, mikä on noin 22 % panimomme kokonaislämmöntarpeesta. Lämpöä hyödynnetään kiinteistöjen lämmityksessä ja tuotantoprosessissa. Kerätty lämpö vastaa 470 omakotitalon vuotuista lämpötarvetta.

Pääosa Sinebrychoffien juomien valmistuksen ja jakelun aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä muodostuu muualla kuin panimossa: valmistuksen osuus on ainoastaan 5 %.

Työnjohtaja Joonas Makkonen lämmön talteenottoon liittyvien lämpöpumppujen vierellä.

Viljelijät Sirkku Puumala ja Patrick Nyström

KOFF Jouluolut on Itämeri-ystävälllinen olut

Suomen vanhin ja suosituin, jo 14. kerran pellolle jäljitettävä jouluolut,  valmistettiin 2021 Sirkku Puumalan ja Patrick Nyströmin peltojen mallasohrasta. Verkatakkilan tila sijaitsee Vihdissä ja on yksi Suomen noin sadasta Carbon Action -tilasta. Uusiutuvan viljelyn käyttö ja hiilineutraali valmistus tekevät KOFF Jouluoluesta Suomen ekologisimman laajan jakelun oluen.

KOFF Jouluoluen viljelijä on jälleen valittu mallastaja Viking Maltin sopimusviljelijöistä. Mallasohran matkan voi näin jäljittää pellosta pöytään. Viking Maltin suorittaman auditoinnin lisäksi Baltic Sea Action Group (BSAG) arvioi tilan toiminnan Itämeri-ystävällisyyden. 

Auditoinnissa ja arviossa tarkastellaan tilan viljelyä, lajikkeiden valintaa, lannoitusta, viljelykiertoa, ohran kuivaamista ja varastointia. Tärkeää on, että kaikki resurssit, jotka peltoon laitetaan, saadaan sieltä myös takaisin.

Puolen litran muovipullot nyt 100 % kierrätettyä muovia

Pakkausten valmistuksen ja kierrätyksen osuus Sinebrychoffin juomien
arvoketjun hiilidioksidipäästöistä on 52 %. Vuonna 2021 käytimme pakkausmateriaaleja yhteensä 14 700 tonnia.

Uudet pullot ovat parasta, mitä käytetyistä pulloista voi tehdä. Sinebrychoff ja Coca-Cola siirtyivät keväällä 2022 käyttämään Keravalla valmistetuissa juomissa puolen litran pulloja, jotka on kokonaan valmistettu vanhoista juomapulloista kierrätetystä muovista. Coca-Colan, Coca-Cola Zeron, Fantan, Spriten ja Bonaquan 500 ml pulloissa ei käytetä enää neitseellistä muovia. Sinebrychoff on Suomen suurin juomayhtiö, jonka valmistamien virvoitusjuomien ja vesien kaikki puolen litran pullot ovat kokonaan kierrätysmuovia.

 

Eco2Brew-järjestelmällä hiilidioksidi kiertää panimolta takaisin juomiin.

Hiilidioksidin kierrätys - Karhu kuplii Cokiksessa

Sinebrychoffin panimolla syntyy hiilidioksidia oluen käymisen yhteydessä. Kiertotalousajattelun mukaisesti hiilidioksidi kannattaa hyödyntää tuotannossa sen sijaan, että se puhallettaisiin ilmaan.

Sinebrychoff otti käyttöön Eco2Brew-hiilidioksidipuhdistusjärjestelmän 2014. Oluen tuotannosta talteenotettua ja puhdistettua hiilidioksidia käytetään kaikkien Sinebrychoffin valmistamien juomien hiilihapottamiseen.

Esimerkiksi Coca-Colassa siis kuplii Karhu-oluen puhdistettu hiilidioksidi! Hiilidioksidin omavaraisuusasteemme 2021 oli 41 %. Hiilidioksidin kierrätys on myös osa Baltic Sea Action Groupille tekemäämme sitoumusta.

Karhu kulkee taas omia polkujaan - kestävämpään tulevaisuuteen

Jo 2020 Karhu - Suomen suosituin olutbrändi - vaihtoi pienet monipakkaukset 100-prosenttisesti kierrätysmuovista valmistettuihin kääreisiin. Hiilidioksidipäästöjä syntyy kysyisissä pakkauksissa nyt arviolta 85 % vähemmän.

Muovijäte aiheuttaa ongelmia vasta kun se päätyy vesistöihin tai muualle luontoon, koska muovi ei käytännössä katoa koskaan. Siksi muovijätteen oikeaoppinen kierrätys on tärkeää. Lisäksi kierrättämällä muovi saadaan uusiokäyttöön – vaikkapa sitten olutpakkauksen kääreeksi.

100 % kierrätetystä muovista valmistettu Karhun monipakkaus.

Tutustu Kestävän kehityksen raporttiimme 2021

Voit tutustua koko raporttiimme viime vuodelta oheisesta linkistä! Lisäksi julkaisemme Kestävästi Keravalta uutiskirjettä, jonka sisältöön voit tutustua sen linkistä, voit tilata uutiskirjeen itsellesi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen [email protected] ja pyytämällä mukaan!