Menu
Sinebrychoff Carbon Neutral 2021-1920px.jpg

Sinebrychoff ja ympäristö 2021

Sinebrychoff on hiilineutraali panimo. Olemme saaneet Keravan panimon ja muun juomanvalmistuksen energiakäytön hiilidioksidipäästöt NOLLAAN – 9 vuotta etuajassa. Pitkäjänteisen työmme ansiosta panimon energiankäytön hiilidioksidipäästöt olivat 2020 40 % pienemmät kuin vertausvuonna 2015. Koko arvoketjun päästöt pellolta tuoppiin ovat vähentyneet 8 % ajanjaksolla 2015-2019.

 Olemme päässeet tavoitteeseen muun muassa tehostamalla lämmön talteenottoa ja laitteistojen pesuprosesseja, siirtymällä LED-valaistukseen sekä modernisoimalla ilmanvaihtoa. 

Iso harppaus kohti hiilineutraalia panimoa tehtiin tammikuussa 2021, kun siirryimme valmistamaan kaikki juomamme uusiutuvalla energialla. Tämä tuli mahdolliseksi, kun yhteistyökumppanimme Keravan Energia luopui turpeen käytöstä 1.1.2021 alkaen, eikä juomien valmistamiseen käytetä fossiilisia polttoaineita. Valmistamme siis kaikki juomamme 100 % uusiutuvalla energialla.

Together Towards ZERO

Ympäristöystävällisten panimojuomien kestävää kehitystä voi aina parantaa. Sinebrychoff on osana Carlsberg-konsernia sitoutunut sen kestävän kehityksen strategiaan - Together Towards ZERO, eli yhdessä kohti nollaa. Sen tavoitteena on vähentää hiilijalanjälkeämme, vedenkäyttöämme, vastuutonta juomista ja työtapaturmia. Together Towards ZEROn tavoitteena on mm. poistaa hiilenkäyttö konsernissa kokonaan, puolittaa vedenkäyttö , saada aina alkoholiton olut tarjolle yhdessä muiden oluiden kanssa ja vähentää tai jopa poistaa työtapaturmat konsernissamme, eli myös Sinebrychoffilla, vuoteen 2030 mennessä. Lue lisää tavoitteistamme siinä tästä linkistä. 

Together Towards ZEROssa on neljä suurta teemaa, joista kaksi liittyy ympäristöön.

Työnjohtaja Jari Vironen

Veden kulutuksessa tavoitteena alle kaksi litraa tuotettua juomalitraa kohti

Sinebrychoff on vesipihi panimo: vuonna 2020 raakavettä kului 2,21 litraa tuotettua juomalitraa kohti. Vuoden 2021 tavoite on 2,12 litraa ja viimeistään vuonna 2022 on tarkoitus päästä 2,05 litraan per tuotettu juomalitra. Pitkän aikavälin tavoite on Together Towards ZERO -strategian mukaisesti 1,7 litraa raakavettä per tuotettu juomalitra.

Tavoitteen saavuttamiseksi optimoimme prosessejamme edelleen ja pyrimme lisäämään kierrätetyn veden käyttöä ns. teknisenä vetenä eli esimerkiksi tuotantotilojen lattioiden siivouksessa. Lisäksi kohdistamme mahdollisia investointeja vesitaseen avulla kartoitettuihin vedensäästökohteisiin.

Kylmä olut lämmittää panimon

Vuonna 2016 panimolle asennettiin lämmön talteenottolaitteisto. Lämmön talteenotto on vähentänyt Sinebrychoffin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi.

Keräsimme kertomusvuonna lämpöpumppujen  avulla talteen lämpöä 9 500 MWh, mikä on noin 26 % panimomme kokonaislämmöntarpeesta. Lämpöä hyödynnetään kiinteistöjen lämmityksessä ja tuotantoprosessissa. Kerätty lämpö vastaa 550 omakotitalon vuotuista lämpötarvetta.

Pääosa Sinebrychoffien juomien valmistuksen ja jakelun aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä muodostuu muualla kuin panimossa: valmistuksen osuus on ainoastaan 5 %.

Työnjohtaja Joonas Makkonen lämmön talteenottoon liittyvien lämpöpumppujen vierellä.

Viljelijä Outi Rauta

KOFF Jouluolut on Itämeri-ystävälllinen olut

KOFF Jouluoluen viljelijä valittiin jälleen mallastaja Viking Maltin sopimusviljelijöistä. Mallasohran matkan voi jäljittää pellosta pöytään.

Baltic Sea Action Group (BSAG) on myös arvioinut tilan toiminnan ja Viking Maltin suorittaman auditoinnin, ja näin Grannin tilan mallasohra ja siitä valmistettu jouluolut voidaan nimetä Itämeri-ystävälliseksi.

”Tilalla on viljelty jo 1500-luvulla. Meidän suvussamme maatila on ollut jo yli 100 vuotta, viljelemme isäni ja mieheni kanssa erityisesti mallasohraa ja -vehnää. Tiesin jo pienestä pitäen, että jatkan suvun perintöä maanviljelijänä”, viljelijä Outi Rauta kertoo.

Vähemmän on enemmän – pakkauksia optimoidaan

Pakkausten valmistuksen ja kierrätyksen osuus Sinebrychoffin juomien
arvoketjun hiilidioksidipäästöistä on 52 %. Vuonna 2020 käytimme pakkausmateriaaleja yhteensä 17 200 tonnia.

Kun muutoksia tehdään suurten volyymien tuotteissa, pienilläkin innovaatioilla on suuri merkitys. Sinebrychoff jatkoi Coca-Cola-juomien pakkaamista pulloihin, joiden kaulaosaa lyhennettiin vuoden 2017 lokakuussa neljällä millillä. Samalla korkit kevenivät hieman. Näillä toimenpiteillä vähennetään markkinoille tuodun muovin määrää noin 490 000 kiloa vuosittain. Lisäksi kevensimme kierrätysmuovipulloja, mistä syntyy 20 000 kilon muovisäästö vuosittain. Nämä vähennykset vastaavat yli 20 miljoonan muovipullon muovimäärää. 

Muovisten juomapullojen hiilijalanjälkeä voidaan pienentää materiaalivalinnoilla. Tästä syystä Coca-Cola-pulloissa käytetään kierrätettyä muovia ja biopohjaista muovia. PET-pullot ovat Suomen kierrätetyin muovipakkaus: 92 % pulloista käytetään materiaalina uudelleen.

”Coca-Colan kaikkien juomien puolen litran juomapulloissa 50 % materiaalista on kierrätettyä elintarviketasoista muovia. Isommissa 1,5 litran pulloissa on käytetty 25 % kierrätysmuovia”, kertoo Johanna Siirilä, joka vastaa Sinebrychoffin pakkauskehitystyöstä.

”Coca-Colan World Without Waste -strategiassa pakkausten kierrätettävyys ja kierrätys ovat keskeisiä keinoja pakkausjätteen vähentämiseksi. Osana tätä työtä puolen litran Bonaqua-pullot ovat sataprosenttisesti kierrätysmuovista valmistettuja maalis huhtikuusta 2020 alkaen”, kertoo Théa Natri, joka vastaa Coca-Cola Suomen yhteiskuntasuhteista ja viestinnästä.

Johanna Siirilä ja Théa Natri

100 % kierrätetystä muovista valmistettu Bonaqua-pullo

Eco2Brew-järjestelmällä hiilidioksidi kiertää panimolta takaisin juomiin.

Hiilidioksidin kierrätys - Karhu kuplii Cokiksessa

Sinebrychoffin panimolla syntyy hiilidioksidia oluen käymisen yhteydessä. Kiertotalousajattelun mukaisesti hiilidioksidi kannattaa hyödyntää tuotannossa sen sijaan, että se puhallettaisiin ilmaan.

Sinebrychoff otti käyttöön Eco2Brew-hiilidioksidipuhdistusjärjestelmän 2014. Oluen tuotannosta talteenotettua ja puhdistettua hiilidioksidia käytetään kaikkien Sinebrychoffin valmistamien juomien hiilihapottamiseen.

Esimerkiksi Coca-Colassa siis kuplii Karhu-oluen puhdistettu hiilidioksidi! Hiilidioksidin omavaraisuusasteemme 2020 oli 50 % - mikä on jo tavoitteemme.  Hiilidioksidin kierrätys on myös osa Baltic Sea Action Groupille tekemäämme sitoumusta.

Karhu kulkee taas omia polkujaan - kestävämpään tulevaisuuteen

2020 Karhu - Suomen suosituin olutbrändi - vaihtoi monipakkaukset 100-prosenttisesti kierrätysmuovista valmistettuihin kääreisiin. Hiilidioksidipäästöjä syntyy kysyisissä pakkauksissa nyt arviolta 85 % vähemmän.

Muovijäte aiheuttaa ongelmia vasta kun se päätyy vesistöihin tai muualle luontoon, koska muovi ei käytännössä katoa koskaan. Siksi muovijätteen oikeaoppinen kierrätys on tärkeää. Lisäksi kierrättämällä muovi saadaan uusiokäyttöön – vaikkapa sitten olutpakkauksen kääreeksi.

100 % kierrätetystä muovista valmistettu Karhun monipakkaus.

Tutustu Kestävän kehityksen raporttiimme 2020

Voit tutustua koko raporttiimme viime vuodelta oheisesta linkistä! Lisäksi julkaisemme Kestävästi Keravalta uutiskirjettä, jonka sisältöön voit tutustua sen linkistä, voit tilata uutiskirjeen itsellesi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info@sff.fi ja pyytämällä mukaan!