Menu
Karhu shrink.jpg

Sinebrychoff ja ympäristö 2020

Together Towards ZERO

Ympäristöystävällisten panimojuomien kestävää kehitystä voi aina parantaa. Sinebrychoff on osana Carlsberg-konsernia sitoutunut sen kestävän kehityksen strategiaan - Together Towards ZERO, eli yhdessä kohti nollaa. Sen tavoitteena on vähentää hiilijalanjälkeämme, vedenkäyttöämme, vastuutonta juomista ja työtapaturmia. Together Towards ZEROn tavoitteena on mm. poistaa hiilenkäyttö konsernissa kokonaan, puolittaa vedenkäyttö , saada aina alkoholiton olut tarjolle yhdessä muiden oluiden kanssa ja vähentää tai jopa poistaa työtapaturmat konsernissamme, eli myös Sinebrychoffilla, vuoteen 2030 mennessä. Lue lisää tavoitteistamme siinä tästä linkistä. 

Together Towards ZEROssa on neljä suurta teemaa, joista kaksi liittyy ympäristöön.

Työnjohtaja Jari Vironen

Veden kulutuksessa tavoitteena alle kaksi litraa tuotettua juomalitraa kohti

Sinebrychoff on vesipihi panimo: vuonna 2019 raakavettä kului 2,36 litraa tuotettua juomalitraa kohti. Vuoden 2019 tavoite on 2,3 litraa per tuotettu juomalitra, mutta viimeistään vuonna 2022 on tarkoitus päästä 2,05 litraan per tuotettu juomalitra. Pitkän aikavälin tavoite on Together Towards ZERO -strategian mukaisesti 1,7 litraa raakavettä per tuotettu juomalitra.

Tavoitteen saavuttamiseksi optimoimme prosessejamme edelleen ja pyrimme lisäämään kierrätetyn veden käyttöä ns. teknisenä vetenä eli esimerkiksi tuotantotilojen lattioiden siivouksessa. Lisäksi kohdistamme mahdollisia investointeja vesitaseen avulla kartoitettuihin vedensäästökohteisiin.

Kylmä olut lämmittää panimon

Vuonna 2016 panimolle asennettiin lämmön talteenottolaitteisto. Lämmön talteenotto on vähentänyt Sinebrychoffin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi.

Keräsimme kertomusvuonna lämpöpumppujen  avulla talteen lämpöä 9 300 MWh, mikä on noin 23 % panimomme kokonaislämmöntarpeesta. Lämpöä hyödynnetään kiinteistöjen lämmityksessä ja tuotantoprosessissa.

Loput tarvitsemastamme lämpöenergiasta ostamme Keravan Energialta, ja se on tuotettu puuhakkeella, turpeella ja maakaasulla. Keravan Energia selvittää mahdollisuuksia luopua turpeen käytöstä vuoden 2020 loppuun mennessä.

Pääosa Sinebrychoffien juomien valmistuksen ja jakelun aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä muodostuu muualla kuin panimossa: valmistuksen osuus on ainoastaan 7 % .

Työnjohtaja Joonas Makkonen lämmön talteenottoon liittyvien lämpöpumppujen vierellä.

Viljelijä Antti Finskas

KOFF Jouluolut on Itämeri-ystävälllinen olut

KOFF Jouluoluen viljelijä valittiin jälleen mallastaja Viking Maltin sopimusviljelijöistä. Mallasohran matkan voi jäljittää pellosta pöytään.

Baltic Sea Action Group (BSAG) on myös arvioinut tilan toiminnan ja Viking Maltin suorittaman auditoinnin, ja näin Finskaksen tilan Harbinger-ohra ja siitä valmistettu jouluolut voidaan nimetä Itämeri-ystävälliseksi.

”Meille viljelijöille on myös tärkeää, että kotimainen panimoteollisuus käyttää paikallista ohraa, jolloin se tuo työtä ja elinvoimaa koko ketjuun maatiloista lähtien,” viljelijä Antti Finskas sanoo.

Vähemmän on enemmän – pakkauksia optimoidaan

Pakkausten valmistuksen ja kierrätyksen osuus Sinebrychoffin juomien
arvoketjun hiilidioksidipäästöistä on 33 %. Vuonna 2019 käytimme pakkausmateriaaleja yhteensä 16 500 tonnia.

Kun muutoksia tehdään suurten volyymien tuotteissa, pienilläkin innovaatioilla on suuri merkitys. Sinebrychoff jatkoi Coca-Cola-juomien pakkaamista pulloihin, joiden kaulaosaa lyhennettiin vuoden 2017 lokakuussa neljällä millillä. Samalla korkit kevenivät hieman. Näillä toimenpiteillä vähennettiin markkinoille tuodun muovin määrää vuonna 2018 noin 490 000 kiloa. 

Muovisten juomapullojen hiilijalanjälkeä voidaan pienentää materiaalivalinnoilla. Tästä syystä Coca-Cola-pulloissa käytetään kierrätettyä muovia ja biopohjaista muovia. PET-pullot ovat Suomen kierrätetyin muovipakkaus: 90 % pulloista käytetään materiaalina uudelleen.

”Coca-Colan kaikkien juomien puolen litran juomapulloissa 50 % materiaalista on kierrätettyä elintarviketasoista muovia. Isommissa 1,5 litran pulloissa on käytetty 25 % kierrätysmuovia”, kertoo Johanna Siirilä (vas.), joka vastaa Sinebrychoffin pakkauskehitystyöstä.

”Coca-Colan World Without Waste -strategiassa pakkausten kierrätettävyys ja kierrätys ovat keskeisiä keinoja pakkausjätteen vähentämiseksi. Osana tätä työtä puolen litran Bonaqua-pullot ovat sataprosenttisesti kierrätysmuovista valmistettuja maalis huhtikuusta 2020 alkaen”, kertoo Théa Natri, joka vastaa Coca-Cola Suomen yhteiskuntasuhteista ja viestinnästä.

Johanna Siirilä Sinebrychoffilta ja Théa Natri Coca-Cola Finlandilta juuri valmistuneet 100 % kierrätystä muovista valmistetut Bonaqua-pullot käsissään.

100 % kierrätetystä muovista valmistettu Bonaqua-pullo

Eco2Brew-järjestelmällä hiilidioksidi kiertää panimolta takaisin juomiin.

Hiilidioksidin kierrätys - Karhu kuplii Cokiksessa

Sinebrychoffin panimolla syntyy hiilidioksidia oluen käymisen yhteydessä. Kiertotalousajattelun mukaisesti hiilidioksidi kannattaa hyödyntää tuotannossa sen sijaan, että se puhallettaisiin ilmaan.

Sinebrychoff otti käyttöön Eco2Brew-hiilidioksidipuhdistusjärjestelmän 2014. Oluen tuotannosta talteenotettua ja puhdistettua hiilidioksidia käytetään kaikkien Sinebrychoffin valmistamien juomien hiilihapottamiseen.

Esimerkiksi Coca-Colassa siis kuplii Karhu-oluen puhdistettu hiilidioksidi! Hiilidioksidin omavaraisuusasteemme 2019 oli 49 % ja tavoite vuodelle 2020 on 50 %. Hiilidioksidin kierrätys on myös osa Baltic Sea Action Groupille tekemäämme sitoumusta.

Karhu kulkee taas omia polkujaan - kestävämpään tulevaisuuteen

2020 Karhu - Suomen suosituin olutbrändi - vaihtoi monipakkaukset 100-prosenttisesti kierrätysmuovista valmistettuihin kääreisiin. Hiilidioksidipäästöjä syntyy kysyisissä pakkauksissa nyt arviolta 85 % vähemmän.

Muovijäte aiheuttaa ongelmia vasta kun se päätyy vesistöihin tai muualle luontoon, koska muovi ei käytännössä katoa koskaan. Siksi muovijätteen oikeaoppinen kierrätys on tärkeää. Lisäksi kierrättämällä muovi saadaan uusiokäyttöön – vaikkapa sitten olutpakkauksen kääreeksi.

100 % kierrätetystä muovista valmistettu Karhun monipakkaus.

Tutustu Kestävän kehityksen raporttiimme 2019

Voit tutustua koko raporttiimme viime vuodelta oheisesta linkistä! Lisäksi julkaisemme Kestävästi Keravalta uutiskirjettä, jonka sisältöön voit tutustua sen linkistä, voit tilata uutiskirjeen itsellesi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info@sff.fi ja pyytämällä mukaan!