Menu
Empiresali 1920.jpg

Kestävästi Keravalta 2/2021

Sinebrychoffin vastuullisuusuutisia

Kuten olut, myös taide on osa Sinebrychoffin olemusta

Malja satavuotiaalle kotimuseolle ja joulun juhlalle!

Saavutimme tänä vuonna Sinebrychoffin Keravan-panimolla merkittävän merkkipaalun, kun panimostamme tuli hiilineutraali. Työmme ilmaston ja ympäristön puolesta toki jatkuu: nyt kun tavoitteemme panimon hiilidioksidipäästöjen saavuttamisesta on saavutettu, siirrämme painopistettä hankintoihin ja tiiviimpään yhteistyöhön arvoketjumme muiden toimijoiden kanssa. Arvoketjun osalta tavoitteenamme on vähentää hiilidioksidipäästöjä 30 % vuoteen 2030 mennessä – vertailuvuosi on vuodessa 2015.

Kun teemme työtä kestävämmän tulevaisuuden puolesta, voimme nojata panimon perustajasuvun perintöön ja esimerkkiin. Kuten kotimuseon 100-vuotisjuhlapuheessani totesin, Sinebrychoffin panimosuvun ajatusmaailma sopii hyvin yhtiöllemme tänäänkin. Haluamme ylläpitää perinteitä, mutta olla samalla ajassa kiinni ja tehdä osamme paremman tulevaisuuden puolesta. Helsingin katukuvaan kuuluvat panimohevosemme ja niitä ohjastavat ajurimme kertovat perinteistä, panimomme hiilineutraalius ja laaja alkoholittomien oluiden tuotesalkku halusta vaikuttaa parempaan huomiseen.

Parempaa huomista rakentavat myös maanviljelijät, jotka kehittävät uudistavaa viljelyjä yhteistyössä Baltic Sea Action Groupin kanssa. Tämän vuoden Koff Jouluolut onkin peräisin uudistavan viljelyn tilalta, joten sitä sopii nauttia hyvän tuulen juhlajuomana vaikka joulusaunan jälkeen.

Lämmin kiitos yhteistyöstä kuluneena vuonna ja oikein rauhaisaa joulun aikaa!

Marja-Liisa Weckström
viestintä- ja vastuullisuusjohtaja

 

Sinebrychoffin kotimuseo täytti 100 vuotta

Marraskuun pimenevässä illassa kohotimme maljan satavuotiaalle Sinebrychoffin kotimuseolle (josta kuvat tämän sivun yläosassa ja tässä yllä). Kotimuseo sai alkunsa 1921 Fanny Sinebrychoffin testamentista Suomen valtiolle. Hänen toivettaan koko kansalle avoimesta kotimuseosta on toteutettu jo sata vuotta. Nykyisin kotimuseosta kasvanut Sinebrychoffin taidemuseo on osa Kansallisgalleriaa Kiasman ja Ateneumin ohella.

Sinebrychoff on tukenut Sinebrychoffin taidemuseon toimintaa sen perustamisesta lähtien. Suomen valtiolla ei ollut sopivia tiloja saamalleen taidelahjoitukselle, joten kotimuseolle vuokrattiin aluksi neljä huonetta Sinebrychoffin suvun omistamasta talosta. Avajaisia vietettiin 27.11.1921. Lisäksi Sinebrychoff on tukenut museon toimintaa rahalahjoituksin.

Taidemuseossa kannattaa vierailla nyt joulunaikaan, kun kotimuseo on viritetty nostalgiseen joulutunnelmaan. Juhlalliset joulukattaukset on toteutettu 1800-luvun loppupuolen tyyliin yhdessä Sinebrychoffin taidemuseon ystävät ry:n kanssa. Asiantuntijana on toiminut ystäväyhdistyksen hallituksen jäsen, kamarineuvos Kari-Paavo Kokki.

Lue lisää kotimuseon historiasta ja joulutunnelmasta.

 

Hiilineutraalisti Keravalta

Sinebrychoff nollasi Keravalla sijaitsevan panimonsa energiankäytön päästöt tänä vuonna eli yhdeksän vuotta aiemmin kuin oli asetettu tavoitteeksi Carlsberg-konsernin vuonna 2017 lanseeratussa Yhdessä kohti nollaa -kestävän kehityksen ohjelmassa. Hiilineutraaliustavoitteeseen panimo pääsi, kun kylmälaitteiston vähäiset vuodot sekä puuhakkeen polttamisen muut kuin hiilidioksidipäästöt kompensoitiin viime toukokuussa. Samalla Sinebrychoffista tuli maailman ensimmäinen hiilineutraalisti Coca-Colaa valmistava panimo.

Matkamme kohti hiilineutraaliutta on edennyt tavoitteellisesti ja pitkäjänteisesti. Ensimmäinen loikka otettiin vuonna 2015, kun panimolla siirryttiin käyttämään sataprosenttisesti uusiutuvaa sähköä. Lämmön talteenottolaitteisto hankittiin vuonna 2016, ja sen jälkeen talteenottoa on tehostettu vuosittain. Lisäksi olemme siirtyneet LED-valaistukseen ja modernisoineet ilmanvaihtoa.

Loppukirimme huipentui tämän vuoden alussa, kun siirryimme valmistamaan kaikki juomamme uusiutuvalla energialla. Tämä tuli mahdolliseksi, kun yhteistyökumppanimme Keravan Energia luopui turpeen käytöstä 1.1.2021 alkaen, eikä juomien valmistamiseen käytetä fossiilisia polttoaineita.

Lue lisää ilmastotyöstämme vuoden 2020 vastuullisuuskatsauksestamme.

Uudistavan viljelyn jouluolut

KOFF Jouluolut tunnetaan Itämeri-ystävällisyydestään ja siitä, että olut voidaan jäljittää pellolle asti. Tämän vuoden jouluoluen mallasohra on lisäksi peräisin Verkatakkilan Carbon Action -hiilitilalta, missä kokeillaan ja kehitetään regeneratiivista eli uudistavaa maanviljelyä.

Vuoden 2021 Koff Jouluolut on valmistettu Sirkku Puumalan ja Patrick Nyströmin peltojen mallasohrasta. Verkatakkilan tila sijaitsee Vihdissä ja on yksi Suomen noin sadasta Carbon Action -tilasta.

Carbon Action syntyi Baltic Sea Action Groupin (BSAG) ja Sitran pilottina vuonna 2017. Pilotista on kasvanut yhteistyöalusta, jossa on mukana useita hankkeita, rahoittajia, viljelijöitä, neuvojia, tutkijoita ja yrityksiä. BSAG vastaa kokonaisuudesta sekä yritys- ja viljelijäyhteistyöstä, ilmatieteen laitos tutkimusyhteistyöstä.

Carbon Action -alusta tutkii ja kehittää keinoja, joilla maaperän hiilen varastointia voidaan nopeuttaa ja tieteellisesti todentaa. Lisäksi alustalla edistetään ilmastonmuutosta hillitsevien ja maan kasvukuntoa parantavien regeneratiivisten viljelytoimenpiteiden käyttöönottoa.

Lue lisää hiiliviljelystä Verkatakkilan tilalla sekä tutustu tilan viljelijöihin.