Menu
keke-kansi012021.jpg

Kestävästi Keravalta 1/2021

Sinebrychoffin vastuullisuusuutisia

Kohti uusiutuvaa, hiilineutraalia panimoa - ympäristötyömme eteni vauhdilla vuonna 2020

Sinebrychoffin tuorein kestävän kehityksen raportti julkaistiin viime viikolla. Kerromme raportissamme merkittävimmistä toimenpiteistämme Carlsberg-konsernin Yhdessä kohti nollaa -kestävän kehityksen ohjelman tavoitteiden eteen.

Tärkein saavutuksemme oli panimotoiminnan energiankäytön hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ennakoitua nopeammin jopa niin, että saavutamme kevään 2021 aikana tavoitteemme panimon hiilineutraaliudesta; tavoite, joka oli alun perin asetettu vuodelle 2030 ja johon nyt siis pääsemme yhdeksän vuotta etuajassa.

Olemme vuosien varrella tehneet paljon energiatehokkuuden parantamiseksi, mutta Keravan Energian päätös luopua turpeen käytöstä oli ratkaisevan tärkeää tavoitteemme toteutumisen kannalta. Elämme symbioosissa, ja toivon, että löydämme myös jatkossa yhteisiä ratkaisuja ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi.

Voit lukea lisää kestävän kehityksen työstämme raportistamme oheisesta linkistä!

Tuloksekkaan ympäristötyön lisäksi vuotta 2020 leimasi koronaviruksen aiheuttama pandemia, minkä vuoksi työsuojelun ja sisäisen viestinnän merkitys terveyteen, turvallisuuteen ja henkilöstön hyvinvointiin liittyvistä asioista korostui. Selvisimme hyvin: meillä oli vain kaksi koronatartuntaa viime vuonna. Haluankin tässä yhteydessä kiittää koko työyhteisöämme turvallisesta ja sisäiset ohjeemme huomioivasta käyttäytymisestä sekä asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme vastuullisesta yhteistyöstä.

Turvallista kevättä toivottaen,

Marja-Liisa Weckström
Viestintä- ja vastuullisuusjohtaja

 

Kohti hiilineutraalia panimoa

Sinebrychoff otti merkittävän askeleen kohti hiilineutraalia juomien valmistusta, kun se vuoden 2021 alusta siirtyi valmistamaan kaikki juomansa uusiutuvalla energialla. Tämä tuli mahdolliseksi, kun Sinebrychoffin yhteistyökumppani Keravan Energia luopui turpeen käytöstä 1.1.2021 alkaen, eikä juomien valmistamiseen käytetä fossiilisia polttoaineita. Meille jäi kompensoitavaksi muun muassa energiantuotannon puunpoltosta aiheutuvia typpipäästöjä sekä trukkiemme päästöt. Nämä olemme päättäneet kompensoida yhteistyössä South Polen kanssa.

Jatkoimme tehostamistoimenpiteitä sekä lämpö- että sähköenergian osalta, ja mittavia säästöjä saatiin aikaan erityisesti tehostamalla lämmöntalteenottoa lämpöpumppujen avulla. Vuonna 2020 keräsimme talteen lämpöä 9 500 MWh, mikä vastaa 550 omakotitalon vuotuista lämpöenergian tarvetta ja kattaa koko tuotantolaitoksemme lämmöntarpeesta 26 %. Olemme myös tehostaneet pesuprosesseja, mikä vähentää sekä lämmön että veden kulutusta.

 

Pandemia vaikuttaa meihin kaikkiin

Vuonna 2020 COVID-19-pandemia aiheutti yli­määräistä painetta työntekijöillemme, ja olemmekin kiinnittäneet erityistä huomioita työntekijöiden terveyteen, hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Olosuhteisiin nähden vuodesta 2020 selvittiin kuitenkin hyvin, ja sopeutuminen haastaviin tilanteisiin on tarjonnut oppeja, joista on hyötyä myös pandemian jälkeen.

Koronaturvalliset käytännöt otettiin Sinebrychoffilla käyttöön nopeasti, ja ne on omaksuttu hyvin. Toimiston puolella hyödynnetään etätöitä mahdollisuuksien mukaan, ja kentällä myyntiedustajat noudattavat hygieniaohjeita ja asiakkaiden asettamia rajoituksia.

Etäilyllä ja päivittäisten kohtaamisten puuttumisella on kuitenkin kääntöpuolensa, pohtii Sinebrychoffin talous- ja henkilöstöjohtaja Ari Jattu (kuvassa):

”Satunnaiset kontaktit ja epämuodollinen vuorovaikutus etenkin muiden kuin oman tiimin jäsenten kanssa ovat vähentyneet käytännössä nollaan. Esimiehet eivät myöskään pysty seuraamaan alaistensa mahdollista kuormittumista samalla tavalla kuin ennen pandemiaa.”

Ari Jattu on kuitenkin tyytyväinen siihen, miten hyvin tilanteesta on selvitty. Voit lukea lisää hänen ajatuksistaan sekä työstämme henkilöstömme terveyden, jaksamisen ja hyvinvoinnin turvaamiseksi raportistamme.

 

Alkoholittomat oluet jatkoivat kasvuaan

Alkoholiton olut vastaa vallitsevaan terveystrendiin: yhä useammat kuluttajat pyrkivät vähentämään tai välttämään alkoholin kulutusta, ja kohtuullisuus kasvattaa suosiotaan. Koronapandemia vaikuttaa vahvistavan tätä trendiä, mikä näkyi myös Carlsberg-konsernin myynnin kehityksessä viime vuonna.

Alkoholittomien tuotteiden myynti kasvoi nimittäin koko konsernissa 11 %. Sinebrychoffilla alkoholittomien oluiden kategoria kasvoi 6,5 % ja valikoima yhdellä uutuudella, Sinebrychoffin omalla Crisp IPA -oluella. Sinebrychoffin viime vuonna tekemän kuluttajatutkimuksen mukaan Crisp on edelleen suomalaisten eniten ostama ja suosituin alkoholittomien oluiden tuotemerkki.

Sen lisäksi, että lanseerasimme yhden alkoholittoman uutuuden viime vuonna, saavutimme myös kilpailumenestystä: Karhu 0,0 valittiin maailman parhaaksi Light Lager -olueksi kansainvälisessä World Beer Awards -kilpailussa Isossa-Britanniassa.