Menu
Karhu shrink.jpg

Kestävästi Keravalta 1/2020

Sinebrychoffin vastuullisuusuutisia

Kohti hiilineutraalia panimoa -
Kestävän kehityksen raporttimme kokoaa keskeiset vuoden 2019 tulokset

Sinebrychoff on julkaissut vuoden 2019 kestävän kehityksen raporttinsa. Yhtiö on raportoinut kestävän kehityksen työstään vuodesta 2009 lähtien. Vuodesta 2017 alkaen raportointi on noudattanut Carlsberg-konsernin kestävän kehityksen ohjelman Yhdessä kohti nollaa -rakennetta.

Kirjoitan tätä vuoden ensimmäistä vastuullisuusuutiskirjettämme keväistä, heräävää luontoa ja meren sineä ikkunan läpi ihastellen. Korona siirsi nimittäin minutkin – kuten koko Sinebrychoffin johtoryhmän – pääosin etätöihin, ja työskentelen suurimman osan viikosta kotitoimistossani. Keravan-panimolla sen sijaan tuotanto pyörii ja juomat valmistuvat ajallaan eikä epidemia ole vaikuttanut myöskään juomien jakeluun.

Koronan osalta seuraamme Sinebrychoffilla yhdessä Carlsberg Groupin kanssa Euroopan ruokaviraston eli EFSAn ohjeistuksia. Lisäksi Sinebrychoff seuraa Suomen viranomaisten, erityisesti THL:n, ohjeita ja noudattaa rajoituksia, joista maamme hallitus on yhdessä eduskunnan kanssa päättänyt Huolehdimme työntekijöidemme turvallisuudesta ohjeistamalla kaikkia, joiden tehtävät sen sallivat, tekemään työnsä etänä. Olemme toistaiseksi lopettaneet ulkopuolisten vierailut panimollamme, ja vain raaka-aineita ja pakkaustarvikkeita tuovat autokuskit ja panimon toimintojen turvaamisen kannalta olennaiset henkilöt pääsevät panimoalueelle.

Olemme mukana turvaamassa yhteiskunnan toimivuutta sekä globaalisti että Suomessa. Carlsberg-säätiö, New Carlsberg -säätiö ja Tuborg-säätiö ovat myöntäneet apurahoja mm. virustutkijoille sekä tutkimusryhmälle, joka tutkii, miten yhteiskunnat selviävät epidemian aiheuttamista kriiseistä tehokkaimmin. Suomessa lahjoitamme yhdessä Coca-Cola Finlandin kanssa virvoitusjuomia sairaaloiden hoitohenkilökunnalle pääkaupunkiseudulla. Jokavuotiseen tapaamme tuemme Aseman Lasten nuorten parissa tekemää työtä.

Vaikka teemme juuri nyt töitä poikkeusolosuhteissa, se ei estä meitä viemästä eteenpäin kestävän kehityksen tavoitteitamme. Siitä, miten työ edistyi viime vuonna, kerromme juuri ilmestyneessä kestävän kehityksen raportissamme ja tässä uutiskirjeessä. Ennakoin, että tänä vuonna työ ottaa aimo harppauksia eteenpäin – mutta siitä enemmän seuraavissa kirjeissä.

Koko raporttiimme voit tutustua täällä.

Toivon täyteistä kevättä toivottaen

Marja-Liisa Weckström

Viestintä- ja vastuullisuusjohtaja

 

Tehostimme energiankäyttöä ja vähensimme hiilidioksidipäästöjä

Saavutimme elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksen säästötavoitteemme jaksolle 2017–2025 reilusti etuajassa eli jo vuonna 2018. Jatkoimme siitä huolimatta tehostamistoimenpiteitä myös vuonna 2019. Toteutimme ilmanvaihdon modernisoinnin kolmannen vaiheen, uusimme valaistusta ja ovipuhaltimia sekä muutimme kylmäkompressorien ajotapaa. Näillä toimenpiteillä saavutamme vuosittain 634 MWh:n säästön lämmönkulutuksessa ja 662 MWh:n säästön sähkönkulutuksessa.

Keräsimme kertomusvuonna lämpöpumppujen avulla talteen lämpöä 9 300 MWh, mikä on noin 23 % panimomme kokonaislämmöntarpeesta. Lämpöä hyödynnetään kiinteistöjen lämmityksessä ja tuotantoprosessissa. Loput tarvitsemastamme lämpöenergiasta ostamme Keravan Energialta, ja se on tuotettu puuhakkeella, turpeella ja maakaasulla. Keravan Energia selvittää parhaillaan mahdollisuuksia luopua turpeen käytöstä vuoden 2020 loppuun mennessä.

Suhteelliset hiilidioksidipäästöt Sinebrychoffin Keravan-panimolla olivat 1,58 kg CO2/hl vuonna 2019. Välitavoitteemme vuodelle 2022 on 1,52 kg CO2/hl. Välitavoitetta on kiristetty, koska saavutimme aiemman välitavoitteen jo vuonna 2019.

 

Optimoimme pakkauksia ja valmistelemme muovitiekarttaa

Suurin osa Sinebrychoffin valmistamien juomien hiilidioksidipäästöistä aiheutuu muusta kuin panimotoiminnasta. Yhteistyö kaikkien ketjun toimijoiden kesken on avainasemassa päästöjen vähentämiseksi. Pakkausten valmistuksen ja kierrätyksen osuus arvoketjun hiilidioksidipäästöistä on 33 %.

Vuonna 2019 käytimme pakkausmateriaaleja yhteensä 16 500 tonnia, ja määrä jakaantui materiaaleittain seuraavasti (luvut tonnia):

  • Metalli 7 000
  • Muovi 4 300
  • Lasi 2 300
  • Pahvi ja puu 2 900

Vuonna 2018 käytimme pakkausmateriaaleja yhteensä 15 100 tonnia, ja nousua oli jokaisessa pakkauskategoriassa. Nousu johtui juomien tuotantomäärien kasvusta eli pakkausmateriaalien käyttö tuotettua juomalitraa kohti väheni. Tämä onnistui mm. ohentamalla alumiinitölkkejä ja keventämällä muovisia preformeja. Preformit ovat kierrekaulaisia ”tuubeja”, joista muovipullot puhalletaan täyttöosastollamme.

Osana pakkauskehitystyötä käynnistimme syksyllä muovitiekarttamme laatimisen. Linjauksella varmistamme, että teemme jatkossakin tietoon perustuvia pakkausratkaisuja, joiden ympäristövaikuttavuus on positiivisessa mielessä mahdollisimman suuri. Tiekartan johtoajatuksena on vähentää muovin käyttöä aina, kun se on ympäristön kannalta järkevin vaihtoehto. Muovitiekartta valmistuu vuoden 2020 aikana.

Kuvassa Sinebrychoffin pakkauskehityksen projektipäällikkö Johanna Siirilä ja Coca-Cola Finlandin viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden päällikkö Thea Natri uusien 100 % kierrätysmuovista valmistettujen Bonaqua-kierrätysmuovipullojen kanssa. Ne tulivat markkinoille keväällä 2020.

 

Alkoholitonta, kiitos!

Alkoholittomien oluiden suosio kasvaa voimakkaasti sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Carlsbergin Länsi-Euroopan markkinoilla kasvu oli 10 %. Suomessa Sinebrychoffin valikoimissa olevien alkoholittomien oluiden myynti kasvoi 22 % vuoteen 2018 verrattuna. Panimoliiton tilastojen mukaan koko Suomessa alkoholittomien oluiden myynnissä oli kasvua 18 %.

Toimme viime vuonna markkinoille Karhu-brändin ensimmäisen alkoholittoman oluen. Lisäksi toimme valikoimiimme alkoholittoman Brooklyn Breweryn Special Effects -oluen ja ranskalaisen Kronenbourg 1664 Blanc 0,5 % -oluen. Alkoholiton Crisp IPA tuli markkinoille maaliskuussa 2020.

Kuvassa Sinebrychoffin Brooklyn Brand Ambassador Ramses Showlah esittelemässä Brooklyn Special Effects -olutta Helsinki Drink Festival -tapahtumassa.