Juomasuositus: Karhu Jouluolut
Reseptiä varten kannattaa varata melko pieniä spagettikurpitsoja. Kokonaiset puolikkaan voivat toimia yhden henkilön pääruokina tai puolitettuina alkuruokina. Eli pääruokana kahdelle tai alkuruokina neljälle.
Kurpitsat voi tarvittaessa kypsentää edellisenä päivänä valmiiksi. Myös kastikkeen voi tehdä valmiiksi edeltävänä päivänä, jos annokset haluaa vaan gratinoida juustolla tarjoilupäivänä.
Voi kokeilla eri sieniä tai sekoituksia. Myös juustolla saa erilaisia makuja aikaan - perus mozzarellaraaste toimii hyvin, mutta jos haluaa lisämakua niin kannattaa valita jokin voimakkaampi juusto. Voi myös lisätä pieniä nokareita sinihomejuustoa.
Jos jääkaapissa on sattumoisin kermaa, eikä halua ostaa reseptiä varten smetanaa, niin smetanan voi korvata kermalla. Silloin sienien joukkoon kannattaa lisätä hieman vehnäjauhoja (ennen kerman lisäämistä), jotta kastike saostuu.
Täytetyt spagettikurpitsat
(2-4 henkilölle)
Laita kiertoilmauuni lämpiämään 180-asteeseen.
Halkaise spagettikurpitsa varovasti ja poista siemenet. Jos kurpitsan kuori tuntuu liian kovalta, voit pehmittää sitä mikrottamalla kurpitsaa muutaman minuutin ajan. Laita kurpitsanpuolikkaan leikkauspinta alaspäin laidalliseen uunivuokaan. Kaada vuokaan hieman vettä. Kypsennä kurpitsoja uunissa 30 minuuttia, tai kunnes niiden hedelmäliha on pehmennyt.
Lämmitä paistinpannulla hieman voita ja öljyä. Revi kantarellit pannulle ja paista ne kauniin kullan ruskeiksi. Kuori sipulit. Viipaloi punasipuli reiluksi viipaleiksi ja murksaa valkosipuli. Lisää sipulit pannulle kantarellien kanssa. Revi lehtikaalin lehden irti rangoistaan ja lisää lehdet paloina pannulle. Kypsennä, kunnes lehtikaalin palat ovat lämmenneet. Lisää pannulle smetana, lämmitä ja mausta suolalla ja pippurilla.
Ota pehmenneet spagettikurpitsan uunista ja anna niiden jäähtyä hetken aikaa. Revi haarukalla niiden hedelmäliha suikaleiksi. Jätä revitty kurpitsan hedelmäliha kuoriensa sisälle. Sekoita kurpitsan hedelmälihan joukkoon hieman suolaa ja pippuria.
Lusikoi sienikastiketta kurpitsojen päälle. Ripottele päälle hieman juustoraastetta ja tuoreita yrttejä.
Gratinoi kurpitsoja uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin värin pintaansa.
Koristele annos tuoreilla yrteillä. Voit halutessasi ripotella päälle myös hieman oliiviöljyä