Juomasuositus: Karhu Stout
Kasvisversio brittiläisestä Shepherd's Pie -klassikkoruoasta. Lohturuokien kuninkaallinen.
Resepti on varsin anteeksiantavainen ja täytteen kasviksia voikin muunnella oman maun mukaan - niitä voi lisätä, vähentää tai muuttaa, kunhan kokonaismäärä pysyy suunnilleen samana.
Jos kasviksia vaihtelee, niin nopeasti kypsyvät kannattaa lisätä viimeiseksi ja pidemmän kypsymisajan vaatimat kasvikset tai juurekset ensimmäisten joukossa.
Muussissa käytetään smetanaa, koska kurpitsat ovat yleensä melko mehukkaita - eli soseesta voi tulla melko nestemäinen. Tämän vuoksi perinteinen maito voi tehdä muussista liian juoksevaa, joten smetana pitää koostumuksen vähän paksumpana.
Piiraat voi tehdä myös annoskulhoihin, jos ruoka halutaan tarjota henkilökohtaisina annoksina.
Paimenen piiras myskikurpitsamuussilla
(neljälle)
muussi:
Laita kiertoilmauuni lämpiämään 180-asteeseen.
Halkaise myskikurpitsa ja poista siemenet. Lohko kurpitsa kuorineen ja laita leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Halkaise perunat ja laita pellille. Ripottele kurpitsojen ja perunoiden päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda uunissa 30 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Anna jäähtyä hetken aikaa ja irrota sen jälkeen kurpitsan hedelmäliha kuoristaan isoon kulhoon. Kuori myös perunat samaan kulhoon.
Sekoita kurpitsa-perunaseos sähkövatkaimella mahdollisimman tasaiseksi muussiksi. Sekoita voi ja smetana joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos muussi on ehtinyt jäähtyä ennen voin lisäämistä, voit sulattaa voin erikseen jotta se sekoittuisi muussiin kunnolla. Jätä valmis muussi odottamaan täytteen valmistumista. Jos muussi jää liian paksuksi, voit lisätä joukkoon lisää smetanaa tai maitoa.
Lämmitä voita ja öljyä paistinpannulla ja revi sienet pannulle. Paista kunnes sienet ovat ruskistuneet. Huuhtele porkkana, kuori palsternakka ja kuutioi ne. Lisää juureskuutiot sienien kanssa pannulle. Kypsennä muutaman minuutin ajan.
Huuhtele halkaistu purjo hyvin ja leikkaa pieniksi paloiksi. Kuori valkosipuli ja murskaa se. Huuhtele fenkoli ja leikkaa pienen suupalan kokoisiksi paloiksi. Lisää kaikki pannulle.
Leikkaa maissinjyvät irti tähkästä ja lisää nekin pannulle herneiden, kypsien linssien ja tomaattisoseen kanssa. Sekoita.
Lisää vehnäjauho pannulle, sekoita hyvin ja anna kypsyä pari minuuttia. Lisää lopuksi kasvisliemi ja keitä, kunnes täyte on saostunut ja kasvikset ovat kypsiä. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla, sekä tuoreilla yrteillä. Lisää myös etikka.
Kaada täyte uunivuokaan ja lusikoi päälle muussi. Levitä muussi niin, että se täyttää koko vuoan ja täytteen kokonaan. Voit halutessasi kuvioida muussin pinnan haarukalla.
Paista Paimenen piirasta uunissa 30 minuutin ajan, kunnes muussin pinta on saanut väriä ja täyte alkaa kuplimaan vuoan reunoilla.
Anna piiraan seistä 15 minuuttia ennen tarjoilua.