Menu
keitto1920.jpg

Paahdettu valkosipulikeitto

Juomasuositus: Aromikkaasti kuivahumaloitu täysmaltainen KOFF Session IPA 2,5 %

Alkuun pieni varoituksen sana: tämä keitto on tarkoitettu valkosipulifaneille. Älä kuitenkaan pelästy huimaa valkosipulimäärää, vaikka et sen aromin suurin ystävä olisikaan. Keiton nauttimisen jälkeen olet. Valkosipulin makeus ja lempeys tuodaan esiin paahtamalla. Keiton aromaattisuutta ja täyteläisyyttä lisäävät myös valkosipuleiden kanssa paahdetut perunat ja palsternakat. Keiton kanssa tarjoiltavaa KOFF Session IPA-olutta käytetään itse keiton valmistuksessa, joka tuo makuun mukavaa maltaisuutta ja maanläheisyyttä. Keiton täyteläisyyden viimeistelee keittolautasen pohjalle raastettava mukavan suolainen parmesaani.

Paahdettu valkosipulikeitto
(neljälle)

20 + 15 valkosipulinkynttä

2 pientä perunaa

1 pieni palsternakka

1 keskikokoinen keltasipuli

3 oksaa tuoretta timjamia (vain lehdet)

2 + 1 rkl voita

2 + 1 rkl oliiviöljyä

1 dl KOFF Session IPA -olutta

5 dl kasvislientä

2 dl kuohukermaa

suolaa ja pippuria

parmesaania

paahdettua sipulia

Laita 20 valkosipulinkynttä kuorineen uuninkestävään astiaan. Kuori perunat ja lohko ne muutamaan osaan. Lohko pesty palsternakka ja lisää palsternakka- ja perunalohkot, 2 rkl voita, 2 rkl oliiviöljyä ja hyppysellinen suolaa ja pippuria vuokaan valkosipuleiden seuraksi. Pyörittele, jotta öljy ja mausteet sekoittuvat hyvin kasviksiin. Peitä vuoka foliolla ja paahda 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia - tai kunnes valkosipulinkynnet ovat pehmenneet.

Kuori 15 valkosipulinkynttä ja keltasipuli. Pilko sipulit hieman pienemmiksi ja lisää ne kattilaan. Laita kattilaan myös 1 rkl voita ja 1 rkl oliiviöljyä ja anna hautua viitisen minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää tämän jälkeen joukkoon tuoreen timjamin lehdet, olut ja kasvisliemi. Lisää joukkoon uunissa paahdetut perunat ja palsternakka. Lisää paahdetut valkosipulinkynnet puristamalla ne pois kuoristaan suoraan kattilaan. Hauduta matalalla lämmöllä 10 minuuttia.

Kaada keitto tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Siirrä keitto takaisin kattilaan, lisää joukkoon kerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa kasvislientä, jos keitto vaikuttaa liian paksulta. Anna kiehahtaa ennen tarjoilua.

 

Tarjoiltaessa keittoa, raasta jokaisen lautasen pohjalle 3 rk parmesaania ennen keiton lisäämistä. Koristele keittoannos paahdetulla sipulilla, parmesaanilastuilla ja tuoreella timjamilla.