Juomasuositus: KOFF Jouluolut
Itsetehdyt gnocchit eivät välttämättä ole kiireisen päivän iltaruoka, joka syntyisi käden käänteessä töiden jälkeen - mutta kiireettömänä viikonloppuna kannattaa ainakin kokeilla tätä reseptiä. Raaka-aineita ei ole liikaa, työvaiheet eivät ole teknisesti vaikeita - vaiheita on vaan parisen enemmän kuin normaalissa Satokausikalenteri-reseptissä.
Voit helpottaa valmistusta tekemällä gnocchit valmiiksi edellisenä päivänä ja keittää (ja valmistaa annoksen valmiiksi) seuraavana päivänä.
Annos on muunnelma klassisesta ruskistettu voi ja salvia -pastasta. Sienet tuovat annokseen täyteläisyyttä ja kotimaiset omenat raikkautta. Pannulle lisätyt omenakuutiot soseutuvat nopeasti ja tulevat osaksi kastiketta. Valmiiden annosten koristeluun kannattaa säästää muutama omenaviipale, jotka tuovat mukavaa raikkautta ja rapeutta annokseen. Tattien sijaan voi kokeilla siitakesieniä, kantarelleja tai osterivinokkaita.
Lehtipersiljan sijaan voi käyttää muita omia lempiyrttejä. Timjamia, basilikaa tai rosmariinia.
Gnocchit toimivat hyvin myös kalan lisukkeena, jos seuraksi haluaa paistaa esimerkiksi ahventa tai kuhaa.
Jättikurpitsagnocchit
2-4 henkilölle
Gnocchit:
Kastike:
Lisäksi:
Laita kiertoilmauuni lämpiämään 200-asteeseen. Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja viipaloi se. Halkaise perunat. Laita kurpitsaviipaleet ja halkaistut perunat leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Ripottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Kypsennä uunissa 30 minuuttia, kunnes vihannekset ovat kypsiä. Anna jäähtyä hetken aikaa.
Irrota kurpitsan hedelmäliha kuorista ja soseuta kurpitsa tasaiseksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Tarvitset gnoccheja varten 3 dl kurpitsasosetta. Kuori perunanpuolikkaat ja muussaa peruna tasaiseksi haarukalla tai perunasurvimella.
Sekoita kurpitsasose, murskatut perunat, keltuainen ja parmesaaniraaste keskenään kulhossa. Sekoita joukkoon jauhoa. Älä sekoita kuitenkaan kerrallaan kaikkia jauhoja, sillä tarvittavan jauhon määrä riippuu mm. kurpitsojen mehukkuuden, paahtamiseen käytetyn oliiviöljymäärän ja jauhojen laadun mukaan. Lisää jauhoja niin paljon, että syntyy pehmeä ja helposti muovattava taikina. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän, vaivaamatta sitä.
Ota taikinasta kerrallaan noin neljännes hyvin jauhotetulle työpöydälle. Pyörittele pala tangoksi. Leikkaa tanko terävällä veitsellä parin sentin, tyynyn muotoisiksi, paloiksi. Voit jättää gnocchit tyynyiksi, pyöritellä ne palloiksi tai muotoilla ne haarukalla juovallisiksi. Jatka, kunnes koko taikina on leivottu gnoccheiksi.
Keitä gnocchit useassa erässä runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Gnocchit ovat kypsiä, kun ne nousevat pintaa. Nosta pois reikäkauhalla.
Sulata kastikkeen voi öljyn kanssa pannulla. Paista kypsät gnocchit voi-öljyseoksessa kauniin ruskeiksi ja rapeiksi. Nosta gnocchit pois pannulta odottamaan, kunnes valmistat kastikkeen valmiiksi.
Viipaloi sienet ja kuutioi kaksi omenaa. Viipaloi kolmas omena suupalan kokoisiksi viipaleiksi. Paista sienet rapeiksi samassa öljy-voiseoksessa jossa paistoit gnocchit. Lisää salvianlehdet ja paistetut gnocchit sienten joukkoon. Kypsennä minuutin verran. Lisää omenakuutiot ja lämmitä nopeasti. Annostele gnocchit ja koristele annokset omenaviipaleilla, parmesaanilla ja tuoreilla yrteillä.