Juomasuositus: KOFF Sour
Kurpitsat ja muut kasvikset kannattaa paahtaa uunissa, koska paahtaminen tuo lisämakua. Lisäksi keittäminen lisäisi kosteutta, joka voisi saada aikaan vetisen keiton.
Kasvikset voidaan paahtaa edellisenä päivänä ja keitto voidaan valmistaa loppuun tarjoilupäivänä.
Chilin ja inkiväärin määrää voi vaihdella: jos haluaa tulisempaa, niin molempia voi lisätä - mutta tarvittaessa molemmat voi myös jättää pois.
Myös curry voi olla melko tulista, riippuen currylaadusta. Yleisesti ruokakaupoista ostetut perinteisesti Suomen kotikeittiöissä käytetyt curryt eivät ole juurikaan tulisia, mutta myös tulisia laatuja on tarjolla.
Siiderietikkaa ei kannata unohtaa, koska hapokkuus tuo muut maut mukavasti esille. Mutta jos ei halua ostaa juuri tuota etikkaa ainoastaan tätä reseptiä varten, voi sen korvata esimeriksi valkoisella omenaviinietikalla tai limemehulla.
Currylla maustettu hokkaidokurpitsakeitto
(4-6 henkilölle)
keitto:
krutongit:
Laita kiertoilmauuni lämpiämään 180-asteeseen. Halkaise hokkaidokurpitsa ja poista siemenet. Lohko kurpitsat ja huuhdellut porkkanat ja laita leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Halkaise sipuli kuorineen ja laita sipulipuolikkaat kokonaisten valkosipulinkynsien kanssa myös pellille. Ripottele päälle runsaasti öljyä, suolaa ja pippuria. Paahda uunissa 30 minuuttia tai kunnes kurpitsat ja porkkanat ovat pehmeitä ja kypsiä. Valkosipulit voivat koosta riippuen kypsyä jo aikaisemmin, eli voit tarvittaessa ottaa ne pois uunista ennen kurpitsoja ja sipuleita.
Anna jäähtyä hetken aikaa. Irrota kurpitsan hedelmäliha kuoristaan ja poista sipulin sekä valkosipulin kuoret.
Soseuta kasvikset kookosmaidon, kasvisliemen, tuoreen chilin ja inkiväärin kanssa tehosekoittimessa. Soseuta keitto osissa, ettei tehosekoitin tule liian täyteen. Älä lisää kaikkea kasvislientä kerralla - jos kurpitsat ovat erityisen mehukkaita, voi olla että et tarvitse koko kasvisliemimäärää. Jos keitto jää liian paksuksi, voit lisätä vettä, kasvislientä tai kookosmaitoa.
Siirrä soseutettu keitto kattilaan ja lämmitä. Mausta currylla, suolalla, pippurilla ja siiderietikalla.
Voit tarjota keiton halutessasi myös koverretuista hokkaidokurpitsoista. Voit koristella annoksen esimerkiksi smetanalla, korianterilla, kuivatulla chilillä ja mallasleipäkrutongeilla.
Valmistat mallasleipäkrutongin kuutimoilla leipäviipaleet ja pyörittelemällä ne öljyssä sekä silputuissa yrteissä. Paahda krutonkeja leivinpaperilla peitetyllä pellillä, 180-asteissa uunissa, noin 8 minuuttia. Ripottele valmiiden krutonkien päälle suolaa.