Menu

Veropäätöksillä ei helpotusta kotimaan olutmyyntiin

Suomi on ”ykkösmaa” Euroopan unionissa oluen verotuksen osalta. Kuilu muihin maihin kasvaa ensi vuoden alusta hallituksen ilmoitettua tänään aikomuksistaan nostaa alkoholiveroa 100 miljoonalla eurolla. Vielä ei ole tiedossa, mikä on olutveron osuus alkoholiveron nostosta tai mikä on sen suhde etanolipohjaisiin alkoholijuomiin.

Tällä hetkellä litrassa 4,7 % olutta on alkoholiveroa 1,51 euroa, kun Virossa vastaava on 0,75 euroa ja Latviassa 0,23 euroa. Päälle tulevat luonnollisesti arvonlisäverot.

Suomessa mietojen panimojuomien kulutus on laskenut tänäkin vuonna. Viimeisten myyntitilastojen mukaan esimerkiksi oluiden myynti tammi-kesäkuussa laski viime vuoteen verrattuna 1,7 %. Yksityinen matkustajamaahantuonti on puolestaan kaikkien aikojen huipussa. Tuodusta oluesta enää kolmannes on Suomessa valmistettua.

Kun otetaan huomioon se, että veronkorotukset eivät ole tuoneet valtion kassaan lisätuloja, on uusi veronkorotus entistä hämmentävämpi. Nykyisellä verotasolla on arvioitu Suomen valtion menettävän vuosittain matkustajatuonnin vuoksi vähintään 300 miljoonaa euroa.

Sinebrychoff katsoo, että kehittyvältä hyvältä juomakulttuurilta viedään tällä verolinjalla siivet. Odotamme, että uusi alkoholilaki saadaan pikaisesti eduskunnan käsittelyyn sellaisena kuin hallitus sen jo toukokuussa 2016 on linjannut. 5,5 %:n uusi myyntiraja antaisi panimoille mahdollisuuden laajentaa valikoimaa ja näin viedä olutkulttuuria kohti vastuullista maistelukulttuuria. Tämä positiivinen kehitys tarvitsee tuekseen hallitukselta veropäätöksen, joissa olutta kohdellaan lievemmin kuin etanolipohjaisia juomia. Vahva toiveemme täällä Keravalla on, että verotuksella ohjattaisiin kulutusta miedompiin alkoholijuomiin.

viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Marja-Liisa Weckström, Sinebrychoff

197-vuotias Sinebrychoff on Suomen johtava oluiden, siidereiden sekä virvoitus- ja energiajuomien valmistaja, joka tarjoaa myös kattavan valikoiman kansainvälisiä oluita ja yhteistyökumppaniensa kautta laajan valikoiman muita alkoholijuomia. Sinebrychoff aloitti panimotoiminnan 1819 ja on tänään Pohjoismaiden vanhin panimo ja Suomen vanhin elintarvikealan yritys. Sinebrychoff on osa kansainvälistä Carlsberg-konsernia. www.sinebrychoff.fi — www.facebook.com/Sinebrychoff1819 — Twitter: @Sinebrychoff — YouTube: Sinebrychoff1819 — www.kohtuullisesti.fi