Menu

Budvar – kymmenen vuotta valikoimassa

Tshekkiläinen olut Budejovicky Budvar on ollut Sinebrychoffin olutvalikoimassajo kymmenen vuotta. Sen suosio on tasainen, kattavuus kaupoissa ja ravintoloissa erinomainen. Budvaria pannaan Ceske Budejovicen kaupungissa, jossa olutperinteitä on 700 vuoden ajalta.

Tshekkiläinen olut Budejovicky Budvar on ollut Sinebrychoffin olutvalikoimassajo kymmenen vuotta. Sen suosio on tasainen, kattavuus kaupoissa ja ravintoloissa jopa erinomainen. Budvaria pannaan Ceske Budejovicen kaupungissa, jossa olutperinteitä on 700 vuoden ajalta.

Tshekkiläiset olutmarkkinat eroavat suomalaisista melkoisesti. Markkinaa hallitsevat täysin omat paikalliset oluet, joista lähes kaikki ovat pilsnereitä tai lagereita. Tuontioluet ovat hyvin harvassa, edes nuorempi sukupolvi ei ole kiinnostunut tuontioluista. Myöskään muuta Eurooppaa tai Yhdysvaltoja hallitseva IPA-buumi ei näy juuri mitenkään Tshekeissä. Suosituimmat oluet ovat omat vahvat panimot samannimisine brändeineen kuten Budvar tai Staropramen. Pienpanimoita on kuitenkin myös noin 350. Tshekkiläiset rakastavat olutta ja juovatkin sitä EU:ssa eniten, yli 140 litraa vuodessa per asukas (Suomessa olutta nautitaan noin 80 litraa vuodessa per asukas).

”Täällä voi kuka tahansa perustaa panimon helposti. Jos on välineet, niin luvan saaminen on muodollisuus. Suomen tapaan myös Tshekissä pienpanimot saavat verohelpotuksia, mutta Suomeen verrattuna lähtötaso on minimaalinen. Vielä pienpanimoiden osuus volyymista on pieni, mutta kasvussa”, kertoo Tshekin pienpanimoyhdistyksen puheenjohtaja Jan Suran.

Verotus isoillekin panimoille on Tshekissä korkeintaan 14 senttiä litralta. Mainonta on sallittua ilman rajoituksia, ainoastaan alaikäisille kohdistettu mainonta on luonnollisesti kielletty. Asenteet ovat kuitenkin myös Tshekissä muuttumassa tiukempaan suuntaan.

Budvar-panimo valmistaa olutta suunnilleen saman verran kuin Sinebrychoff, vajaa parisataa miljoonaa litraa. 60 % siitä menee vientiin, 80 eri maahan. Budvar-olutta myydään erinimisenä eri maissa, mikä johtuu tavaramerkkikiistasta amerikkalaisen Budweiserin kanssa. Budvarinkin alkuperäinen, saksalainen nimi on Budweiser. Esimerkiksi Tshekissä etiketissä lukee Budweiser, Yhdysvalloissa Chechvar ja Suomessa Budejovicky Budvar.

Budvarin ydin on jatkuvuus, perinteet ja laadun ylläpito. Innovaatioiden kanssa ollaan varovaisia.

”Olemme panneet Budvar-pilsneriä lähes samalla tavalla noin 100 vuotta. Vain automaatio on muuttanut asioita jonkin verran. Meidän tehtävämme ei ole enää parantaa olutta, vaan ylläpitää sen laatua”, kertoo 40 vuotta panimolla työskennellyt, neljännesvuosisadan sen pääpanimomestarina toiminut Josef Tolar.

Budvarin oluen raaka-aineet on tarkoin määritelty alueeseen, ja oluen kyljessä onkin virallinen EU:n alkuperäleima. Oluen mallas tulee lähialueilta, humala Saazin alueelta, joka on panimon lähellä ja vesi maanalaisesta lähteestä panimon alta. Lähteen vettä on käytetty satoja vuosia oluen valmistukseen.

Sinebrychoffin eniten käyttämä humalalajike tulee samalta Saazin alueelta. Se onkin yksi maailman käytetyimmistä humalista.

Sinebrychoff tuo maahan kauppavahvuista Budvar-lageria ja tummaa lageria. Lisäksi On trade –hanoista löytyy vanhempaa, alkuperäisen vahvuista (5 %) Budvar-lageria.

Budvar-olutta myydään Tshekin tasavallan ravintoloissa ja kaupoissa suunnilleen saman verran

Budvar-olutta myydään Tshekin tasavallan ravintoloissa ja kaupoissa suunnilleen saman verran

Panimomestari Adam Broz

Panimomestari Adam Broz

40 vuotta Budvarilla työskennellyt, entinen panimomestari Josef Tolar

40 vuotta Budvarilla työskennellyt, entinen panimomestari Josef Tolar