Menu

Alkoholittomien juomien myynnin kasvu jatkuu Suomessa

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritykset myivät syyskuun loppuun mennessä yhteensä 278,7 miljoonaa litraa olutta. Edellisestä vuodesta oluen myynti laski 2,1 prosenttia.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten kotimaanmyynti 1.1. – 30.9.2018

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritykset myivät syyskuun loppuun mennessä yhteensä 278,7 miljoonaa litraa olutta. Edellisestä vuodesta oluen myynti laski 2,1 prosenttia. Siideriä myytiin 20,6 miljoonaa litraa, mikä on 8,1 prosenttia vähemmän kuin samalla ajanjaksolla vuonna 2017. Long Drink -juomien myynti sen sijaan kasvoi edellisvuodesta 40,5 prosenttia 39,5 miljoonaan litraan.

”Mietojen alkoholijuomien myynti kasvoi yhden prosentin, mikä on erittäin vähän ottaen huomioon poikkeuksellisen kuuman kesän trooppisine helteineen. Mikäli kesä olisi ollut normaali, kasvua ei todennäköisesti olisi tullut lainkaan, lakimuutoksesta huolimatta”, toteaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton hallituksen puheenjohtaja Lasse Aho.

Alkoholittomien juomien myynnissä on sen sijaan tapahtunut voimakasta kasvua. Syyskuun alkuun mennessä virvoitusjuomia myytiin 199 miljoonaa litraa, mikä on 11 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Erityisesti kivennäisvesien myynti kasvoi edellisvuodesta. Tämän vuoden tammi-syyskuussa kivennäisvesiä myytiin 73,8 miljoonaa litraa, mikä on 25 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017.

Luvut perustuvat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten Hartwallin, Momentin Groupin, Olvin, Red Bullin, Saimaa Brewing Companyn ja Sinebrychoffin myyntitilastoihin.

Kotimaan myynti 1.1. 2018 – 30.9.2018

Juoma                                          2018                  2017                  Muutos             Muutos

                                                      milj. l.                milj. l.                milj. l.                %

Olut                                               278,7                 284,5                 -5,8                    - 2,1

Siideri                                           20,6                   22,5                   - 1,9                   - 8,1

Long drinkit                                   39,5                   28,1                   11,4                   40,5

Virvoitusjuomat                            199                     179,3                 19,7                   11

Kivennäisvedet                             73,7                   58,7                   15                       25                      

Lähde: Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritykset. Tilasto ei sisällä Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton ulkopuolisten toimijoiden myyntilukuja eikä panimotuotteiden tilastoimatonta yksityistuontia. Tilasto sisältää kaikki Panimoliiton jäsenyritysten tuotemerkit ja mahdolliset kaupalle tehdyt merkit.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen elinkeinon edunvalvoja. Sen jäsenyritykset ovat Oy Hartwall Ab, Momentin Group Oy, Olvi Oyj, Red Bull Finland Oy, Saimaan Juomatehdas ja Oy Sinebrychoff Ab. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto on Elintarviketeollisuusliitto ry:n toimialayhdistys.