Menu

Alkoholijuomien matkustajatuonti Suomeen ei ole vähentynyt

Alkoholijuomien matkustajatuonti ei ole vähentynyt Viron olutveron korotuksen jälkeen, ilmenee Viron ja Suomen välisillä laivoilla tehdystä haastattelututkimuksesta. Viron olutveron korotus on siirtänyt ostoja Latviaan.

Suomalaiset tuovat alkoholijuomia matkustajatuontina entiseen malliin, mutta merkittävä osa Vironlaivoilla matkustavista suomalaisista hakee alkoholijuomia Viron ulkopuolelta, pääasiassa Latviasta.

Viro korotti olutveroa viime heinäkuussa lähes 70 prosentilla, mutta Suomen ja Viron välinen hintaero alkoholijuomissa on edelleen huomattava, koska Viron lähtötaso olutverossa oli Suomeen nähden hyvin matala. Viron olutvero on edelleen alle puolet Suomen tasosta. Viro saa etua myös matalammasta arvonlisäveron ja panttimaksun tasosta.

Veronkorotus ei vähentänyt suomalaisten alkoholiostoja ulkomailta, mutta siirsi ostot vielä edullisemman hintatason perässä Latviaan. Latviassa olutvero on alle kuudesosa Suomen olutverosta. Heinä-elokuussa Viron laivoilla matkustaneiden suomalaisten Suomeen tuomasta oluesta 37 prosenttia oli ostettu muualta kuin Virosta tai laivoilta.

”Viron ja Latvian rajalle on pystytetty viimeisen kahden vuoden aikana lähes 20 alkoholimyymälää ja juomien hinnat ovat murto-osan Suomen tasosta. Suomen pitää ratkaista rajakaupan haasteet itse huolehtimalla kotimarkkinan kilpailukyvystä laskemalla maltillisesti veroa ja purkamalla ylisääntelyä”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n toteuttamassa haastattelututkimuksessa haastateltiin Viron ja Suomen välisillä laivoilla syyskuun 2016 ja elokuun 2017 välisenä aikana yhteensä 2872 suomalaista matkustajaa. Tutkimusaineistoa voidaan pitää edustavana otoksena kolmen suurimman laivayhtiön laivoilla vuoden aikana Virosta Suomeen matkustaneista suomalaisista.

Tutkimuksen ovat tilanneet Palvelualojen ammattiliitto PAM, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK.

LISÄTIETOJA:

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy
Toimitusjohtaja Pasi Nurkka, pasi(at)tak.fi puh. 040 505 5903

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry
Toimitusjohtaja Elina Ussa, elina.ussa(at)panimoliitto.fi, puh. 045 269 7711

http://www.panimoliitto.fi/alkoholijuomien-matkustajatuonti-suomeen-ei-ole-vahentynyt/